Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu baritonul Florin Estefan - director general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Publicat: vineri, 10 Februarie 2023 , ora 10.00

Opera Națională Română din Cluj-Napoca organizează o nouă ediție a Balului Operei, după o pauză de trei ani cauzată de pandemie. La Radio România Muzical veți putea urmări, în direct, acest eveniment, mâine, 11 februarie 2023, de la ora 20.00.

Mai multe detalii despre Balul Operei aflăm de la baritonul Florin Estefan, director general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca:

Balul Operei - un eveniment cultural dar și monden, conceput cu eleganță atât în ceea ce privește programul artistic, cât și cadrul ambiental la care contribuie și publicul prin ținuta sa de gală. În primul rând, din punct de vedere muzical, te rog să ne spui ce vor putea audia ascultătorii noștri în intervalul orar 20.00-22.00?

Nu inventăm nimic nou. Vor fi valsuri - Strauss, se va cânta din Samson și Dalila - Saint-Saens... Ceea ce este nou - se va cânta prima parte din Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Ceaikovski, interpretat de Mihai Diaconescu, datorită parteneriatului pe care Opera Națională Română din Cluj îl are cu Bösendorfer, care ne-a pus la dispoziție un pian de concert. Și va mai fi un moment special, fiind an Rahmaninov - o elegie pentru pian și violoncel de Rahmaninov interpretată de violoncelistul Octavian Lup și Mihai Diaconescu la pian, având și un moment coregrafic sub semnătura maestrului Vasile Solomon, având-o protagonistă pe Andreea Jura - prim-balerină a Operei Naționale Române din Cluj. În rest, programul va fi vaporos, ca temă va fi valsul, vor fi momente coregrafice... Îi vom putea asculta pe tenorul Daniel Magdal - invitat special alături de mezzosoprana Ramona Zaharia și pe tânărul bariton din cadrul Academiei Naționale de Muzică "Gheorghe Dima", Mihai Damian. Ei vor fi soliștii vocali invitați ai Balului Operei. Direcția muzicală - Tiberiu Soare, de la Opera Națională București.

În acest an, fără precedent, un parteneriat pe care noi îl dorim de tradiție este cel cu Muzica Reprezentativă a Armatei condusă de domnul colonel Aurel Gheorghiță, inspectorul muzicilor militare. Este pentru prima dată în cadrul Balului Operei de la Cluj când Orchestra Reprezentativă a Armatei este prezentă. Vor interpreta Imnul de stat al României în deschidere, după care, în partea a treia a balului (pentru că după cum știți, balul are trei părți: prima parte, artistică - în care sunt momentele despre care am vorbit anterior, a doua este dineul dedicat tuturor participanților, iar în partea a treia, toată sala Operei devine sală de bal în care publicul, fiind personaj al acestui bal prin dress code-ul impus, poate să valseze), valsul va fi pe muzică live interpretată de Muzica Reprezentativă a Armatei.


Un moment important îl constituie Festivitatea de decernare a Premiilor de Excelență. Te rog să ne precizezi ce distincții vor fi oferite?

Ca în fiecare an, se decernează Trofeul "Transilvania Leaders", care este decis de Clubul foștilor rectori și de Clubul de afaceri Transilvania Leaders din cadrul Fundației. După care, vor fi premiile pe care le acordă Opera Națională Română din Cluj, adică "Dimitrie Popovici Bayreuth" pentru o voce masculină, "Lya Hubic" pentru o voce feminină și "Gabriela Taub Darvaș" pentru coregrafie, o balerină sau un balerin. Mai este și Premiul "Alexandru Fărcaș" pentru un tânăr talent.


După ora 22.00, așa cum ai menționat deja, publicul este invitat la o tratație rafinată iar apoi la vals, în stalul sălii de spectacole transformat în ring de dans. Așadar, vorbim de componenta mondenă a evenimentului, la care publicul respectă un dress-code deosebit, White-Tie și Black-Tie Formal. Este a patra ediție a balului în acest format. Cum consideri că a receptat publicul această configurație a evenimentului?

Este o energie mai mult decât pozitivă, e o atmosferă de bal, o atmosferă desprinsă din saloanele de demult și nouă ne place extraordinar de mult ceea ce vedem și felul în care răspunde publicul la invitația noastră de a respecta acest dress code - black-tie și white-tie și nu numai; militarii sunt invitați să vină în ținutele de gală. E un cadru... o atmosferă de poveste față de vremurile în care trăim noi. Ne așteptăm ca aceeași energie și atmosferă să fie și în acest an, cu atât mai mult cu cât militarii sunt într-un număr mai mare și toți sunt îmbrăcați în aceste ținute de gală care dau o notă specială evenimentului. Pentru noi a fost o surpriză de la prima ediție a acestui format modul în care a răspuns publicul și implicarea în respectarea codului vestimentar, cât și în participarea în partea a treia, când toată lumea valsează în stalul Operei Naționale Române din Cluj.

Interviu realizat de Florica Jalbă