Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Laurent Wagner

Publicat: joi, 26 Ianuarie 2023 , ora 18.58

Dirijorul Laurent Wagner se va afla la conducerea Orchestrei Naționale Radio în cadrul concertului de vineri, 26 ianuarie 2023, ce va avea loc la Sala Radio. Muzicianul francez a dirijat numeroase spectacole de operă, dar și concerte simfonice, în special în Germania, precum și în alte țări europene, în Irlanda fiind, pentru un timp și dirijor principal al Orchestrei Radiodifuziunii irlandeze. A fost dirijor principal al orchestrei Teatrului St. Gallen din Elveția, iar în Turingia, la Teatrul Altenburg din localitatea Gera, a fost director muzical în perioada 2013-2020. În ipostază solistică, publicul o va putea urmări vineri seară pe soprana Valentina Naforniță.

Mai multe informații despre programul concertului aflăm de la dirijorul Laurent Wagner, într-un interviu realizat de Florica Jalbă:


Maestre Laurent Wagner, sunteți la prima colaborare cu Orchestra Națonală Radio. Cum decurg repetițiile până acum?

Sunt la prima colaborare cu această orchestră, nu sunt pentru prima dată la București, dar sunt pentru prima data la Radio. Am făcut cunoștință cu acest ansamblu abia cu două zile în urmă, dar consider că este o orchestra foarte bună, până acum repetițiile au decurs foarte bine, dacă ne concentrăm se poate lucra foarte bine, așa că sunt încântat de cum a decurs lucrul până acum.


Bănuiesc că ariile din program sunt alegerea sopranei Valentina Nafornița, dar aș dori să știu cum ați gândit întregul program care include și părți orchestrale, dar și fragmente corale?

Am avut foarte puțin timp la dispoziție pentru a pregăti acest concert. În colaborare cu Direcțiunea Orchestrelor și Corurilor Radio am căutat să alcătuim un program cât mai potrivit în raport cu ariile alese de soprană. Vor fi lucrări instrumentale, precum Vltava de Bedrich Smetana, uvertura operetei Liliacul de Johann Strauss-fiul și alte titluri pe care le consider de largă popularitate. Împreună cu Corul Academic Radio vom prezenta celebrul Cor al sclavilor din opera Nabucco, precum și două coruri splendide din primul act al operei Otello - Evviva Otello și Fuoco di gioia, aceste pagini strălucitoare din creația lui Giuseppe Verdi.


Interviu realizat de Florica Jalbă