Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Răsvan Dumitru

Publicat: joi, 19 Ianuarie 2023 , ora 13.16

Vineri, 20 ianuarie, pianista Kira Frolu, câștigătoare a bursei Moștenitorii României Muzicale, ediția din 2022, va susține un concert alături de Orchestra Filarmonicii din Cluj-Napoca, ca parte proiectului "Moștenitorii României Muzicale". În anul 2020, tânăra pianistă a fost finalistă în cadrul concursului pentru bursa Moștenitorii României Muzicale, fapt ce i-a adus oportunitatea de a concerta alături de Orchestra de Cameră Radio în martie 2022 și Cvartetul Arcadia, în luna octombrie a anului 2022. Violonistul Răsvan Dumitru, membru al Cvartetului Arcadia, ne vorbește despre pianista Kira Frolu precum și despre proiectul Moștenitorii României Muzicale, inițiat de Radio România Muzical.

Răsvan Dumitru, pentru început v-aș ruga să ne vorbiți despre implicare dumneavoastră în cadrul proiectului Moștenitorii României Muzicale.

Invitația am primit-o de la doamna Cristina Comandașu pentru care îi sunt recunoscător. Mă simt onorat să fac parte din acest juriu. Eu reprezint de fapt și Cvartetul Arcadia și Filarmonica de Stat Transilvania.


Cum vedeți importanța acestui proiect în spațiul cultural din România?

Este un eveniment care aduce foarte multe oportunități tinerilor care sunt în curs de formare, dar mai ales de fapt tinerilor care caută performanță, pentru că vine cu mai multe oportunități de a ieși pe scenă pentru ei și acest premiu care este unul destul de generos, care evident îi poate ajuta să-și îndeplinească anumite dorințe sau necesități, un instrument, corzi sau participarea la cursuri.


În luna octombrie a anului trecut, Cvartetul Arcadia a susținut un recital alături de pianista Kira Frolu, câștigătoarea bursei Moștenitorii României Muzicale, ediția din 2022. Cum vă amintiți colaborarea cu tânăra interpretă?

Pe Kira Frolu am descoperit-o evident în cadrul acestui concurs pentru bursă și a fost o mare bucurie pentru mine să reușesc să cântăm împreună, pentru că este o artistă deja, cu o personalitate foarte bine conturată. Ne-am înțeles minunat și chiar ne dorim de fapt să continuăm colaborarea și pentru alte evenimente în viitor.


Faceți parte din juriu pentru bursa Moștenitorii României Muzicale încă de la prima ediție din anul 2020. Cum apreciați nivelul tinerilor interpreți participanți?

Este un nivel înalt și asta poate și pentru că este de fapt deschis și pentru tinerii români, care sunt de altel la studii în străinătate. Iată, prin acest lucru, cumva, ne îmbogățește și pe noi cei de-acasă, pentru că ei vin și susțin anumite concerte și aduc cumva o parte din ceea ce învață și la noi și cumva face să crească și nivelul la noi în țară și mai mult.


Ce sfaturi ați oferi celor care vor să aplice pentru bursa Moștenitorii României Muzicale din anul acesta?

S-o facă cu toată încrederea. Este, cum spuneam mai devreme, o oportunitate extraordinară pentru a ieși pe scenă, dar totodată îi poate ajuta și pe partea financiară, pentru că Rotary Club Pipera vine cu un premiu destul de generos.


Interviu realizat de Ioana Țintea