Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Invitatul săptămânii la Perpetuum Mobile, Luminița Arvunescu, președintele Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România în dilaog cu Gabriel Marica

Publicat: vineri, 13 Ianuarie 2023 , ora 14.35

Doamnelor și domnilor, în această seară invitată este colega noastră Lumița Arvunescu, cea care realizează, între altele și bine cunoscuta emisiune "Seara de operă", dar care, dincolo de îndatoririle de jurnalist muzical sau, mai bine zis, în completarea acestora, este și președintele Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România. Bine ai revenit în studio de data aceasta ca invitat. Cum te simți? Emoții?

L.A: Bineînțeles. Bună seara, Gabi Marica îți mulțumesc mult de tot pentru invitație. Da, grea misiune am în calitate de președinte a Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România, Uniune din care faci și tu parte. Și spun că este grea misiunea mea, tocmai pentru faptul că suntem toți acolo, personalități bine definite, cu foarte multe idei, dar în același timp și în consonanță, atunci când este vorba de un eveniment muzical.

Nu despre emisiunile tale vom vorbi, evident, deși ar fi un subiect interesant, vom discuta despre Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România, pe care o conduci și care organizează un eveniment pe care ascultătorii noștri îl pot asculta live la Radio România Muzical, sâmbătă, 14 ianuarie de la ora 18. Te rog să ne spui despre ce este vorba?

L.A: Da, vor putea să asculte transmisiunea directă și la Radio România Muzical, și la Radio România Cultural. Deci, cele 2 posturi al radioului public se unesc în favoarea galei noastre. Este prima ediție a acestei gale la care muncim un grup de colegi. Nu mai mult de o lună am avut ca termen, cu toate astea sperăm să facem o adevărată sărbătoare a muzicii, la care practic să recompensăm excelența atât în domeniul artistic, cât și în domeniile jurnalismului și managementului cultural. Se va desfășura sâmbătă seara, de la ora 18,00, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie București. Vreau să mulțumesc încă de pe acum domnului Iuliu Stocklosa, președintele Camerei de Comerț și Industrie din București, care ne-a pus la dispoziție o sală absolut minunată. Este vorba de sala numită Ștefan Burcu, Ștefan Burcu fiind arhitectul acestui palatul, monument arhitectonic de valoare al Bucureștiului. Gala recompensează excelența la câteva categorii. Avem 12 premii Muzicrit cărora am mai adăugat și câteva premii de excelență și, bineînțeles, un trofeu special conceput pentru aceast eveniment, de care eu personal sunt foarte mândră și sper ca și cel care îl va obține să fie la fel de mândru ca și mine, pentru că are toate motivele. Sigur, tot evenimentul va conține o festivitate de premiere, dar vor fi și momente muzicale susținute de artiști foarte bine cunoscuți și chiar îndrăgiți de publicul bucureștean. Momentele artistice îi au ca protagoniști pe violonistul Alexandru Tomescu, violoncelistul Andrei Ioniță,violistul Răzvan Popovici și pianista Cristiana Mihart, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, precum și cântăreți sopranele Oana Șerban și Noemi Onucu, mezzosoprana Florentina Soare și baritonul David Pogana. Nu în ultimul rând, se va afla pe podiumul nostru de concert ansamblul "Violoncelissimo". Amfitrioni vom fi eu și prietenul meu, jurnalistul Marius Constantinescu. Uniunea Criticilor și Redactorilor, Realizatorilor Muzicali din România există din 1990, atunci a fost instituționalizată și practic s-a constituit dintr-un grup de critici muzicali deja existent, care alcătuiseră încă din 1978 Colegiul Criticilor Muzicali. Din 1990 a venit alături de ei un important număr de realizator de emisiuni radio-TV. Încă de atunci se acordau premii de excelență. Așa, practic, noi notăm o tradiție, o tradiție care a existat timp de vreo 20 și ceva de ani, care s-a oprit la un moment dat. Înodăm această tradiție și suntem onorați să o facem oferind aceste premii, cu o nouă titulatură Musicrit, mult mai de impact și sigur adaptată Mileniului III.

Dacă putem să intrăm puțin în bucătăria acestei gale, aș vrea să ne spui cum au fost aleși cei care vor primi premiile, cine i-a desemnat?

L.A: Este vorba de un Senat din care fac parte între alții: Valentina Sandu-Dediu, Rectorul Colegiului de Studii Avansate "Noua Europă", Liliana Staicu, manager al Corurilor și Orchestrelor Radio România, Costin Popa, critic muzical. Au fost foarte multe propuneri, pentru că trebuie să spun că după perioada de pandemie, anul 2022 a venit cu o ofertă artistică substanțială. Ne-a fost destul de greu să hotărâm. Sigur, anumite categorii nu ne-au pus niciun fel de problemă. Cum ar fi cea pentru "Cea mai bună Stagiune lirică" sau "Cea mai bună Stagiune Simfonică". Aici lucrurile au fost destul de clare.

Poți să ne dezvălui câțiva premianți?

L.A: Nu, nici nu trece prin cap.

Măcar premiu pentru întreaga activitate, să spunem, dacă există așa ceva.

L.A: Există un premiu de excelență pentru întreaga activitate radiofonică. Și da, aici am să spun din tot sufletul că acest premiu va fi acordat colegei noastre Anca Ioana Andriescu. Mai pot să menționez faptul că am creat și un premiu "In Memoriam Grigore Constantinescu", pentru că Grigore Constantinescu a fost președintele fondator al acestei Uniuni în 1990 pe care a condus-o până în anul morții sale, 2020. Am considerat că trebuie să facem această reverență și să recunoaștem meritele acestui om care, nu întâmplător, a fost mentorul multora dintre noi.

Suntem la început de an și nu pot să nu te întreb, dincolo de ceea ce se întâmplă sâmbătă care sunt proiectele Uniunii Criticilor Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România?

L.A: Există două proiecte pe care n-am putut să le punem în fapt anul trecut, dar n-o să le dezvălui, spun sincer, de teamă că ele nu se vor înfăptui nici anul acesta. Sunt foarte multe condiții de întrunit. Ce pot să spun este faptul că această Gală se realizează pentru prima dată și sunt absolut onorată, încântată și entuziasmată de faptul că putem să o facem publică în transmisiune directă atât la posturile noastre de radio, dar și la Televiziunea Română, TVR Cultural o preia, așadar, în transmisiune directă.

Luminița Arvunescu succes ție ca președinte al acestei Uniuni, organizator al Galei Premiilor Musicrit ediția I, succes interpreților prezenți și încă de pe acum eu le spun felicitări tuturor celor care vor fi premiați acolo.

Interviu realizat de Gabriel Marica