Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Laura Tătulescu

Publicat: miercuri, 12 Octombrie 2022 , ora 9.05

În perioada 14-24 octombrie, soprana Laura Tătulescu și pianista și compozitoarea Ana Iulia Giurgiu-Bondue desfășoară Turneul Internațional "Silence. Anatomia liedului >9 perspective". Un turneu organizat de Asociația Opus, în cadrul căruia va fi prezentat și albumul înregistrat recent de cele două muziciene în studiourile Radio România.

Mai multe detalii aflăm de la soprana Laura Tătulescu:

Iată că a venit timpul ca Proiectul "Silence. Anatomia liedului >9 perspective" să treacă la o nouă etapă. În luna august, ai înregistrat alături de pianista și compozitoarea Ana Iulia Giurgiu-Bondue un disc cu lieduri românești. Sunt lucrări care, în general, nu au mai fost cântate până acum - fie că vorbim de creații mai vechi sau de lucrări compuse chiar pentru acest proiect. Tematica acestor lieduri este tăcerea, liniștea.

Începând de vineri, 14 octombrie, veți derula un turneu ce cuprinde 4 recitaluri în cadrul cărora veți interpreta lieduri ce se regăsesc pe acest disc, dar și lucrări în primă audiție absolută.

În primul rând, te rog să ne spui când și unde vor avea loc cele 4 recitaluri?

Turneul nostru începe vineri, 14 octombrie, la ora 20.00, la Paris, la Théâtre Byzantine de l'Hôtel de Béhague, în cadrul Festivalului Rencontres Musicales Enesco.

Apoi, călătorim spre Germania, la Oldenburg; următorul concert îl avem la Universitatea Carl von Ossietzky unde, în același timp, o vom onora și pe compozitoarea Violeta Dinescu al cărei lied l-am înregistrat pe disc, dar vom prezenta și alte piese și pentru pian solo, și pentru voce și pian ale dumneaei. Ne bucurăm să o onorăm.

Apoi, în data de 19 octombrie, vom fi la Iași, la Sala "Henri Coandă" a Palatului Culturii, de la ora 17.00, în cadrul Festivalului Muzicii Românești.

Încheiem turneul la București, la Universitatea Națională de Muzică, Sala "George Enescu", unde va fi cu emoții pentru că acolo am fost studentă și n-am mai cântat pe acea scenă de foarte mulți ani - 17-18 ani de când am terminat...


Un recital ce va avea loc pe data de 24 octombrie, la ora 19.00.

Exact.

Așa cum ai spus, vom prezenta lucrări de pe disc, dar și lucrări compuse special pentru turneul nostru, semnate de Adina Dumitrescu și de Cătălin Crețu, pe lângă liedurile lui George Enescu și Myriam Marbe, Theodor Grigoriu, Paul Constantinescu, Felicia Donceanu ș.a.m.d. - lucrări mai puțin cunoscute, lucrări pentru care am făcut foarte multe cercetări, pe care ne bucurăm să le aducem în fața publicului.


Va fi un program unic, cu excepția celui din Germania, în care va fi celebrată și compozitoarea Violeta Dinescu? În celelalte recitaluri veți cânta același program?

Nu. În fiecare oraș avem alt program. Sunt multe piese pe care le avem la fiecare recital, dar piesa Adinei Dumitrescu o vom prezenta în premieră absolută la Iași, piesa lui Cătălin Crețu o facem în premieră absolută la Paris. Am adăugat și o piesă a compozitoarei Ana Iulia Giurgiu-Bondue, Une voix de silence, iar la Oldenburg va fi încă o piesă a doamnei Violeta Dinescu, Die Stille. Am mai adăugat și piesa doamnei Carmen Petra Basacopol, Doamne, spune-mi! la Iași și la București.

E un program destul de divers în toate concertele.


A existat un criteriu de selecție astfel încât în momentul în care ai decis împreună cu Ana Iulia Giurgiu-Bondue ce anume să cântați în fiecare seară v-ați gândit la publicul pe care-l veți avea, faptul că ar putea fi o diferență de percepție între publicul din Franța, Germania și, respectiv, România?

Nu neapărat. Noi am ținut cont și de faptul că începutul turneului este chiar la Paris, fiind vorba despre Festivalul Rencontres Musicales Enesco am dorit să aducem piesele lui Enescu, să le punem în valoare. A fost o idee generală, de unde a și pornit ideea discului, să punem în valoare muzica românească a compozitorilor cunoscuți și, poate, mai puțin cunoscuți, dar o muzică mai puțin cunoscută. Noi am avut o experiență la Lille, eu și Ana, unde am avut recital la operă și am văzut cât de frumos și cât de bine a fost primită muzica românească în special.

Credit foto: Andra Aron

Interviu realizat de Florica Jalbă