Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu muzicologul Cristina Sârbu

Publicat: luni, 10 Octombrie 2022 , ora 10.08

În data de 11 octombrie, se desfășoară primul recital cameral înscris în noua stagiune de marți seara a Filarmonicii "George Enescu". Muzicologul Cristina Sârbu, coordonatoarea programului, ne oferă mai multe informații într-un interviu acordat colegei noastre, Ioana Țintea.

Cum este conturat, în linii mari, programul noii Stagiuni de Marți Seara a Filarmonicii "George Enescu"?

Așa cum l-am conturat, sau cel puțin am încercat să-l conturăm, de fiecare dată. Dacă nu mă înșel, suntem la a 14-a stagiune și sunt foarte mândră de asta. Am pornit acum 14 ani cu intenția de a oferi Sala mică a Ateneului Român studenților români care studiază în străinătate și care, astfel, au ocazia să vină să se prezinte, iar noi avem bucuria să-i urmărim în evoluțiile lor, dintre care unele au fost spectaculoase. Mulți dintre cei care circulă acum pe marile scene ale lumii au fost și pe scena mică a Ateneului Român, în Stagiunea de Marți Seara.

Pandemia a trecut și reușim încet, încet, să ne reabilităm. Și v-aș recomanda câteva dintre recitalurile până în decembrie, pentru că sunt foarte multe lucruri interesante.

Primul este acum, în 11 octombrie, cu Diana Alexe de la Viena. O soprană plină de rafinament și sensibilitate, cu multe premii la concursuri din Austria, Polonia sau Slovacia printre care Premiul II lied și Premiul pentru Cea mai bună interpretare Dvorak la Concursul Internațional "Antonin Dvorak" din Republica Cehă. Diana Alexe s-a stabilit în 2018 la Viena și este membră a Chorakademie Wiener Staatsoper și își finalizează masterul la Musik und Kunst Privatuniversität din Viena. Iar cele mai recente activități ale ei au fost Gilda din "Rigoletto" de Verdi, la Opera Națională din Cluj și la Opera din Desau, și rolul Zerlinei din opera "Don Giovanni" în cadrul Angelika-Prokopp-Sommerakademie la Musikverein Graz. Deci, e la început de drum, e adevărat, dar un început de drum teribil de promițător.

În 8 noiembrie, îl avem pe Alexandru Plăcintă de la Glasgow. Demult îl urmăresc pe Alexandru Plăcintă din Iași, acum de la Glasgow, și n-am reușit să-l aduc, dar sunt sigură că recitalul lui va fi un eveniment.

Mult timp nu am avut cântăreți pe scenă, dar iată că acum, în noiembrie, am o altă cântăreață, Alexandra Anușca - o soprană de la Birmingham, Budapesta și Viena. Iarăși, un personaj deosebit de interesant, care cred că ne va rezerva niște surprize foarte plăcute.

În Stagiunea de Marți Seară își găsesc locul și câștigătorii de concursuri naționale și internaționale. Și, în noiembrie, îl avem pe câștigătorul Concursului Piano Star, Mario Victor Lucaci.

Domnul Florian Mitrea acordă o atenție deosebită acestui proiect și ne-a trimis de multe ori câțiva dintre elevii săi de care ne-am bucurat foarte mult. Pe Anelise Gămulescu o aștept de 3 ani și iată că acum o vom putea aplauda pe 6 decembrie.

Iar pe 13 decembrie, tot de la maestrul Florian Mitrea, Luca Newman din Marea Britanie, care are o vârstă destul de mică dar deja degetele lui au atacat partituri mari. În recitalul lui, de exemplu, este Beethoven - Sonata în La major, Poloneza în fa diez minor de Chopin, Prokofiev - selecțiuni din Cenușăreasa.

Deci, iată că ne străduim ca, pe lângă interpreții pe care-i invităm, să avem și programe interesante pentru că, da, una dintre sarcinile pe care mi le-am asumat în Stagiunea de Marți Seara este și readucerea muzicii de cameră în atenția publicului bucureștean.


Cum poate un tânăr muzician să susțină un recital în cadrul Stagiunii de Marți Seara? Care sunt criteriile de selectare?

La începuturi, domnul Marin Cazacu și cu mine am fost cei care i-am invitat pe cei care ne-au atras atenția. Domnul Marin Cazacu s-a retras, acum am rămas eu; sunt deschisă, urmăresc viața muzicală internațională tânără și dacă un interpret îmi atrage atenția, îl invit. Asta nu înseamnă că dacă cineva din apropierea mea pe care, poate din greșeală, nu l-am băgat în seamă, îmi trimite un CD consistent și-mi arată că merită, îl voi invita cu mare plăcere.

Deci, ideea este.. nu cântă cine vrea, ci cântă cine este invitat. Dar, dacă cineva se crede bun și merituos pentru Stagiunea de Marți Seară, pe care dumneavoastră de la Radio o preluați și o dați pe post - trebuie să aibă un nivel cel puțin peste medie... nu am nimic împotrivă, dacă mă va convinge cu CD-ul lui, ca să-l invit.

Interviu realizat de Ioana Țintea