Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Claudia van Hasselt despre proiectul “Vocile unite ale Banatului”

Publicat: joi, 24 Februarie 2022 , ora 13.59

"Vocile Unite ale Banatului" este un proiect cultural inițiat de mezzosoprana Claudia van Hasselt, alături de compozitoarea Sabina Ulubeanu și compozitorul Amen Feizabadi, ce propune o explorare artistică personală a diverselor culturi din Banat.


"Vocile Unite ale Banatului" este un proiect artistic colectiv ap
ărut din dorința de a scoate în evidență influențele muzicale ale Banatului, prezente în multitudinea culturilor europene reunite prin migrație. Claudia Van Hasselt, știm că sunteți inițiatoarea proiectului. De unde a pornit această idee?

În primul rând, am aflat în urma cercetărilor familiei, că strămoșii mei de origine șvabă au emigrat în Banat, dar nimeni nu știa nimic despre ei atunci. Eu sunt mereu interesată de abordări biografice în proiectele mele, am început să caut aceste răspunsuri, având ca punct principal de interes regiunea Banatului.


Perioada de cercetare care a avut loc anul trecut a avut ca rezultat și un spectacol audio-video muzical unic în care muzica, mișcarea și tehnologia vor fi combinate cu tradițiile multietnice ale culturilor europene din Banat. Ce artiști vor fi implicați?

Avem o echipă total diferită aici, în România, pentru că unii dintre participanții noștri de la Berlin nu au putut ajunge acum la București, pentru că sunt implicați în alte proiecte. În echipă avem un violonist, un clarinetist, un operator de muzică electronică, doi cântăreți și un grup de instrumentiști.


Cum ați gândit acest mix de arte în cadrul proiectului? O parte din rezultatul final va putea fi văzut la București, pe 26 februarie, la ARCUB. V-am ruga să ne explicați mai detaliat această parte.

Ceea ce mă interesează este întotdeauna să aduc laolaltă vremurile noastre contemporane cu istoria noastră, alături de celelalte cunoștințe pe care le-am moștenit de la strămoșii noștri din întreaga lume, iar eu cred într-o legătură profundă între toate culturile noastre și că există anumite rădăcini care ne leagă pe toți. Eu sunt mereu în căutarea acestor urme ascunse, a părților misterioase care se află sub lucrurile evidente. Și acesta este principalul meu obiectiv atunci când dezvolt proiecte. Ceea ce mă interesează, de asemenea, este să reușesc să fac înțelese aceste rădăcini și pentru urechea omului. Eu vin din contextul contemporan, cu muzica sa contemporană, iar aceasta este adesea văzută ca o artă separată, foarte ermetică, la care au acces doar unii oameni. Eu însă, am o viziune diferită asupra muzicii contemporane ca fiind doar expresia vremurilor noastre de astăzi, pe care vreau să o combin mereu cu stilurile tradiționale și vechi ale muzicii, cu sunetele și sonoritățile arhaice. În proiectul de față am lucrat împreună cu interpreți de muzică tradițională, alături de care am încercat să găsim un limbaj comun. Acesta a fost aspectul principal și motivația principală pentru a găsi piese tradiționale, trans-tradiționale și, de asemenea, compozitori. În proiect, implicându-se alături de mine cu colegul Amen Feizabadi și, de asemenea, Sabina Ulubeanu din București.


Ce anume va vedea publicul în aceste spectacole?

Când am mers în Banat, aveam această idee sau concept, faptul că există o mulțime de influențe între comunitățile culturale. Dar când am continuat cercetările acolo, ne-am dat seama că aceste comunități sunt foarte închegate pentru că își trăiesc propria cultură, fiecare membru se află în comunitatea sa și se conectează prin muncă, prin valori colective, în societatea comună.

De aceea ne-am inspirat cu privire la desfășurarea spectacolelor, să fie chiar în același mod, prin urmare am delimitat toate cercetările și mediile cu fiecare cultură, una după alta. Publicul o să vadă un cântăreț bulgar, apoi ne vom întâlni cu un interpret român de doină, mai apoi cu un flautist din Băile Herculane. Fiecare comunitate și fiecare parte din aceasta va avea o piesă muzicală veche, completată de filme și interviuri, de compoziții contemporane, improvizații, mai exact, un amestec de improvizație și compoziție.

 

 


Interviu realizat de Maria-Isabela Nica