Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu pianista Kira Frolu, președinta Asociației Artual
Unsprezece tineri pianiști români participă în această săptămână la cursurile celui de-al treilea modul al programului Piano Star, organizat de DC Communication și Asociația Artual, ce se derulează la București până vineri, 19 noiembrie 2021. Despre ce este vorba aflați de la pianista Kira Frolu, președinta Asociației Artual.
A început al treilea modul de cursuri de interpretare pianistică al programului Piano Star, ce cuprinde patru zile de masterclass-uri dedicate tinerilor pianiști selectați. Cum a pornit ideea realizării unui astfel de proiect?
Proiectul Piano Star este un accelerator cultural pentru tineri muzicieni și am început cu o selecție națională de pianiști cu vârsta sub 18 ani, care au trimis mai multe înregistrări, cu un repertoriu contrastant. Cei aleși au ocazia să participe într-o serie de ore individuale de pian, deci de masterclass-uri cu profesori invitați și mai multe workshop-uri și niște concerte în care își pot demonstra repertoriile aprofundate în săptămânile de festival. Noi vrem să creăm o platformă de stagiuni pentru tinerii muzicieni din țară, care poate nu au așa de multe șanse să își arate muzica pe care o studiază, dar în același timp aș vrea să creez niște stagiuni și pentru ce plecați din țară, care deși poate studiază și locuiesc în alte părți ca și mine, se întorc cu mare drag în țară și ar vrea să se reconecteze cu publicul român.
Care sunt motivele pentru care consideri că este importantă o astfel de inițiativă?
În momentul de față mai ales, cu pandemia care are loc, cred că muzicienii, în special cei tineri, nu au avut parte de foarte multe oportunități și evenimente care să-i inspire să continue să studieze instrumentele și pur și simplu să aibă ocazia sau un moment cheie pentru care să se pregătească și cred că festivalul organizat de noi aduce aceste oportunități pentru care copiii să vrea să se pregătească, să vadă dacă pot termina anumite lucruri la timp, să se împingă puțin până la limită, să vadă cât de mult pot reuși. În același timp, în cadrul proiectului noi lucrăm și la anumite competențe, care, în momentul actual nu se învață în școlile de muzică, cum ar fi prezența scenică, apariția publică, crearea și menținerea unui profil public profesionist pe canalele de social media ș.a.m.d., iar toate aceste lucrări contribuie la dezvoltarea personală și profesională a participanților din acest festival, care îi va ajuta foarte mult pe viitor.
Cursurile sunt susținute de pianiștii Florian Mitrea și William Fong, profesorul tău de la Academia Regală de Muzică din Londra. Cum au primit invitația de a susține cursuri pentru tinerii pianiști români?
Am vrut să avem profesori de mare renume și vrem ca acest proiect să crească, să fie și mai internațional decât este acum. Avem profesori și pianiști din Marea Britanie care sunt cunoștințele mele și care sunt niște oameni absolut extraordinari, care au fost foarte bucuroși și foarte încurajatori cu privire la proiectul organizat și s-au oferit să ajute și să depună foarte multă muncă și efort cu pregătirile pentru copii. Au fost foarte încurajatori cu mine și m-au susținut foarte mult în proiectul acesta, dar sperăm în viitor să avem și profesori din Germania sau din Finlanda sau din Europa și poate chiar și mai departe.
Să vorbim despre cele două recitaluri pe care le vei susține în cadrul proiectului, în 17 și 19 noiembrie. Ce conține programul pe care îl vei prezenta?
Voi începe cu Sonata nr. 21 în do major de Ludwig van Beethoven, așa numita Waldstein, după care voi avea o selecție de piese de Chopin, care include mai multe studii op. 10, niște mazurci și nocturne și voi încheia cu Trei mișcări din Petrușka ale lui Stravinski.