Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Gabriel Croitoru

Publicat: luni, 1 Noiembrie 2021 , ora 10.13

Turneul național "Vioara lui Enescu" revine cu ediția a zecea prin patru recitaluri ce au loc în perioada 1 - 6 noiembrie 2021. Pe scenă va urca violonistul Gabriel Croitoru - solist concertist al Orchestrelor Radio, care cântă pe vioara Guarneri del Gesu Catedrala, alături de pianistul Horia Mihail.

Mai multe detalii aflăm de la violonistul Gabriel Croitoru:

 

Cu o lună în urmă vorbeam despre cea de-a X-a ediție a Turneului Duelul viorilor. Acum, un alt turneu național pe care-l derulați a ajuns la cea de-a X-a ediție: Vioara lui Enescu. Cu ce gânduri deschideți această serie aniversară alături de partenerul dumneavoastră de scenă, pianistul Horia Mihail?

Cu gânduri bune, cu gânduri de deschidere pe care o sperăm cu toții - atât noi, ca interpreți pe scenă, cât și publicul, sunt convins. Am avut doar reacții pozitive în sensul acesta. Toată lumea își dorește să se revină la o normalitate cât mai curând. În această idee, nici nu am capitulat. Am continuat, deși pandemia nu prea ne-a permis. De aceea este și un pic mai restrânsă ediția din acest an. Dar, mergem înainte cu speranța că va fi mai bine.


Veți concerta în patru orașe - Deva, Brașov, Slatina și Caracal. Trei dintre acestea au fost incluse și în calendarul Duelului viorilor. Cum este publicul din aceste orașe în care ați ales să reveniți?

Cea mai bună dovadă că publicul este extrem de cald și de doritor de muzică bună este faptul că ne-am hotărât să le oferim din nou muzică de calitate. Și-atunci, iată, orașe care practic nu figurau pe lista noastră de concerte... au apărut - Deva, Alba Iulia - tot felul de locuri în care altădată nu ne-am fi gândit să mergem. Iată că această pandemie ne-a mai deschis niște porți!


Mozart, Beethoven și Brahms sunt compozitorii care figurează în programul Turneului Vioara lui Enescu. Care este conceptul care a stat la baza alegerii sonatelor din program?

Dacă în edițiile anterioare ne-am gândit să oferim publicului piese de largă popularitate, de această dată am hotărât împreună cu Horia să alcătuim un program de sonate, dintre care două vor fi foarte cunoscute - e vorba despre Sonata Primăverii de Beethoven, cu care vom încheia programul, și Sonata a II-a de Brahms. Sonata de Mozart în Si bemol major nu știu cât este de cunoscută, poate doar melomanilor care vin de obicei în sălile de concerte, dar este o lucrare minunată, tocmai bună de a întregi un program pe care noi îl considerăm foarte frumos.

Interviu realizat de Florica Jalbă