Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Mandeal

Publicat: joi, 28 Octombrie 2021 , ora 15.39

Data de 1 noiembrie, când instituția Radio România împlinește 93 de ani, este marcată mâine seară, 29 octombrie 2021, printr-un concert al Orchestrei Naționale Radio. Alături de ansamblu se vor afla pe scenă pianistul Constantin Sandu și dirijorul Cristian Mandeal, cel de la care aflați detalii despre importanța momentului și despre programul serii în interviul următor.

Domnule Cristian Mandeal, vă veți afla la conducerea Orchestrei Naționale Radio în concertul ce aniversează cei 93 de ani de la înființarea Radio România. Ca un permanent apropiat al ansamblului, cum este să reveniți la pupitru în acest moment aniversar?

Întotdeauna mi-a făcut plăcere să revin în fața acestor două orchestre, atât cea mare, cât și cea mică și desigur că i-am găsit foarte în formă, foarte dispuși, cu chef, le face plăcere să cânte, se angajează, se interesează, sunt foarte implicați în programul acestui concert.


Ați inclus în programul concertului o lucrare de Filip Lazăr, Muzică pentru radio op. 18, pe care rareori avem ocazia de a o audia în concert. Cum o descrieți?

Este o piesă motorică, extrem de spectaculoasă, în cele din urmă, o piesă neoclasică, ca și limbaj, Filip Lazăr a trăit în prima jumătate a secolului XX. A fost influențat de compozitorii francezi ai epocii, el trăind la Paris, știu eu, Honegger, Brusell, pleiada respectivă a celor șase. Într-un fel, piesa se înscrie în acest limbaj, dar are și momente evocative ale melosului românesc, în părțile ușor mai lente care le conține. În principiu însă este o spectaculoasă, motorică, așa cum spuneam, cu două momente de respiro interioare. Extrem de dificilă, aș zice pentru orchestră, cu un mare coeficient de virtuozitate, dar și de spectaculozitate.


Programul serii continuă cu Concertul nr. 21 în do major pentru pian și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart, interpretat de Constantin Sandu. Ce ne puteți spune de colaborarea cu muzicianul?

Ne-am văzut rareori în carierele noastre, dar cu toate astea, mi-aduc aminte de alte întâlniri, chiar aici pe scenă Radio, acum vreo 25 de ani și apoi prin Portugalia cu altă orchestră, unde am colaborat întâmplător fiind amândoi invitați la aceeași orchestră din străinătate. Este un pianist de mare seriozitate, de stil, de cultură și desigur că întâlnirea cu el o să ne facă tuturor plăcere. Programul se încheie cu Simfonia a 2-a în Re major de Beethoven, lucrare de mare, mare conținut muzical și maturitate, precedând-o cumva pe a 3-a, Eroica, în orice caz făcând un mare salt înainte din punct de vedere dramaturgic față de prima simfonie, lucrare tot așa, de mare brilianță și cu un aspect de festivitate, așa cum se potrivește momentului ales, sărbătorirea instituției dumneavoastră.

Interviu realizat de Alexandra Scumpu