Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Cornelius Zirbo despre recitalul din cadrul stagiunii de marți seara

Publicat: marți, 19 Octombrie 2021 , ora 13.18

Stagiunea de marți seara desfășurată la Filarmonica George Enescu continuă astăzi, 19 octombrie, cu un recital cameral susținut de violonista Mihaela Mitrofan, violoncelistul Cornelius Zirbo și pianista Karina Uță. Câștigătorul bursei Moștenitorii României Muzicale, Cornelius Zirbo, ne-a oferit informații și despre stadiul în care se află proiectul său pentru care a obținut bursa Moștenitorii României Muzicale.


Cornelius Zirbo, vei susține un recital cameral, alături de violonista Mihaela Mitrofan și pianista Karina Uță, mâine 19 octombrie, în cadrul stagiunii de marți seara a Filarmonicii George Enescu. Cum ați primit această invitație?

Pentru mine, ori de câte ori mă întorc în cadrul stagiunii de marți seara reprezintă o mare bucurie și o mare onoare, în același timp. Pot să zic că aștept cu mare entuziasm și cu mare bucurie recitalul care va avea loc mâine și faptul că se ține cu public este o veste și mai minunată și sunt foarte încântat de această invitație.


Programul ce va fi interpretat reunește lucrări semnate de compozitori precum Gabriel Faure sau Camille Saint Saens. După ce criterii ați alcătuit acest program?

Eu și colegele mele am decis să mergem cumva în două direcții pentru acest recital și anume, în prima parte avem o serie de miniaturi din școala de compoziție franceză, iar în partea a doua avem Trioul de Smetana, pe care l-am aprofundat în cadrul clasei de muzică de cameră a anului universitar ce a trecut și ne gândeam că ar fi o ocazie bună să îl prezentăm.


Ați mai interpretat acest program înainte sau este pentru prima oară când îl veți aduce în fața publicului?

Am avut ocazia săptămâna trecută să interpretăm în cadrul festivalului Vibrate de la Brașov Trioul de Smetana, în schimb, pentru mine, pot să spun că este pentru prima oară când interpretez Siciliana și Elegia de Faure. Sunt două piese pe care mi-am dorit să le interpretez de foarte mult timp, iar acum am găsit ocazia perfectă și aștept cu multă nerăbdare să le interpretez.


Cornelius Zirbo ești câștigător al bursei Moștenitorii României Muzicale, bursă care s-a acordat pentru susținerea unui proiect legat de evoluția ta profesională. Știm că aveai în vedere participarea la o serie de cursuri de măiestrie și achiziționarea unui arcuș. În ce stadiu te afli cu acest proiect?

Pot să vă informez că am reușit să-mi achiziționez arcușul de care sunt extrem de încântat. Este vorba despre un arcuș francez din 1910 Jerome Thibouville Lamy. Este absolut incredibil și pot să spun că am progresat enorm ca violoncelist de când cânt cu el, iar masterclass-urile sunt în derulare. Tocmai ce a apărut pe internet programul pentru ediția de anul acesta și sper din tot sufletul să pot să particip. Sper din tot sufletul să fiu admis și în cazul în care voi fi admis, voi participa.


Cum arată agenda muzicală a violoncelistului Cornelius Zirbo pentru următoarea perioadă?

Desigur, în contextul în care ne aflăm, este cumva impropriu spus cum va arăta, pentru că trebuie să ne adaptăm și trebuie să fim tot timpul dispuși și să avem cumva planuri de rezervă în cazul în care un concert sau un eveniment din agenda noastră nu se va desfășura. În ultima vreme ne-am acomodat cu ideea aceasta foarte bine, dar în cazul ideal, în care totul decurge conform planului, mă pregătesc în prezent pentru un concurs important în Pretoria, Africa de Sud. Este vorba de concursul de vioară și de violoncel Unisa. În afară de acest concurs am o serie de audiții de pregătit, printre care, audițiile pentru masterclass-urile pe care le-am propus pentru bursa Moștenitorii României Muzicale. Aveam un turneu cu bunul meu prieten Cadmiel Boțac, care trebuia să aibă loc luna viitoare. În schimb, din cauza pandemiei se va amâna pentru luna ianuarie, februarie. Este vorba despre un turneu cu Sonata pentru violoncel și pian de Rahmaninov și Sonata de Liszt și în afară de acest turneu avem un turneu în Dubai cu Orchestra Română de Tineret, un festival de muzică de cameră. Cam așa arată agenda mea în următoarele câteva luni.


Interviu realizat de Maria-Isabela Nica