Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu Ovidiu Andriș, manager interimar al Filarmonicii "Banatul"
Despre participarea Filarmonicii "Banatul" în cadrul acestui eveniment, precum și despre programul stagiunii curente aflăm detalii de la Ovidiu Andriș, manager interimar al Filarmonicii:
Din data de 1 octombrie și până pe 7 noiembrie, Filarmonica "Banatul" derulează, alături de Operă, cea de-a XLV-a ediție a Festivalului Internațional "Timișoara muzicală". Cum ați gândit programul artistic al Filarmonicii pentru participarea în cadrul acestui eveniment?
Acest program artistic a fost conceput împreună de Secretariatul artistic împreună cu Directorul artistic al Filarmonicii. După cum bine cunoașteți, eu sunt de două luni de zile manager interimar a acestei instituții, iar contribuția mea a fost să ajustez în cadrul festivalului anumite componente care au apărut și am încercat să diversific puțin festivalul, în așa fel, încât să avem toate tipurile de lucrări și de muzică, prezente în el.
Recitalurile programate în cadrul festivalului înțeleg că se reunesc sub conceptul unei caravane muzicale, ce va avea opriri în diferite localități din regiunea Banatului. Unde ați planificat să le desfășurați?
În momentul în care Timișoara a depășit 6 la mia de locuitori de cazuri de COVID am încercat ca să găsim un concept, în așa fel încât aceste concerte să aibă loc. Ne-am gândit să scoatem aceste recitaluri din cadrul instituției și să le ducem în locuri precum Lugoj, Caransebeș, Reșița și să devenim o instituție regională, așa cum este și denumită în sensul respectiv, Filarmonica "Banatul" Timișoara. După câteva zile am aflat că putem în continuare să ne desfășurăm anumite concerte, iar ele vor avea deocamdată loc în cadrul Filarmonicii Banatul, pe scena filarmonicii, cu public în sală, 50% din capacitatea respectivă.
Stagiunea propriu-zisă a filarmonicii va începe după data de încheiere a festivalului?
Festivalul a fost reprogramat din luna mai pentru luna octombrie și am reușit practic, să celebrăm atât deschiderea stagiunii, cât și deschiderea festivalului pe data de 1 octombrie. Coroborat, aceste două lucruri s-au petrecut în data de 1 octombrie, când stagiunea a debutat cu acest festival, "Timișoara muzicală".
Așa cum spuneați, de două luni de zile sunteți manager interimar al Filarmonicii "Banatul". În această nouă calitate pe care o ocupați pentru o perioadă de timp, ce v-ați propus să realizați din punct de vedere artistic, dar și organizațional?
Din punct de vedere organizațional și artistic, în primul rând îmi doresc să revitalizez interesul audiențelor pentru muzica clasică și să reușesc să aduc imaginea Filarmonicii "Banatul" în lumina reflectoarelor, pentru public. Din punct de vedere al conținutului artistic, îmi doresc să am o programare cât mai coerentă și cu nume importante din punct de vedere concertistic, atât din punct de vedere al soliștilor, dar și din punct de vedere al dirijorilor. Am reușit deja să programăm o parte la începutul anului viitor cu aceste lucruri. Din punct de vedere organizatoric îmi doresc să devenim o instituție pilot în revigorarea acestui sistem. Ne dorim foarte mult ca procesele care se întâmplă în cadrul instituției să devină asimilate cu cele din instituțiile din străinătate.
Ne puteți dezvălui câteva nume dintre cele care spuneați că le-ați stabilit deja pentru prima parte a anului viitor?
Desigur. Am avut deja discuții cu maestrul Măcelaru în acest sens și cu maestrul Bebeșelea pentru stagiunea următoare. Avem dirijori importanți care au fost deja prezenți în cadrul filarmonicii și ne dorim colaborări în continuare. Ei sunt de renume internațional, cum ar fi Ștefan Geiger sau Radu Paponiu, care vine din Statele Unite ale Americii. În continuare, am avut contact cu Alexandra Dariescu, care își dorește să vină și să concerteze în Timișoara, cu Răzvan Popovici și alte nume destul de importante, care vor aduce un public numeros în sala de concerte.