Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Marin Cazacu

Publicat: marți, 5 Octombrie 2021 , ora 13.59

Astăzi, 5 octombrie 2021 și mâine, 6 octombrie ansamblul Violoncellissimo condus de Marin Cazacu va susține două concerte extraordinare - primul la Paris și cel de-al doilea, la Bruxelles.

Detalii despre aceste concerte, dar și despre o nouă serie de concerte aflăm de la violoncelistul Marin Cazacu:

În această seară, la sediul UNESCO din Paris, veți susține un concert extraordinar prilejuit de împlinirea a 65 de ani de la aderarea României la UNESCO. Cu aceeași ocazie, mâine seară veți susține un al doilea concert la Bruxelles, marcând totodată și 100 de ani de existență a Fundației Universitare Bruxelles. Cum ați primit această invitație de a fi, practic ambasadorii României, într-un cadru în care vor fi prezenți diplomați acreditați la UNESCO, înalte oficialități ale acestei organizații, precum și personalități culturale române și franceze.

Vă puteți imagina cât de încântați suntem de aceste participări. Cele două concerte sunt în această perioadă dificilă, pandemică, cu restricții multiple peste tot. Iată că se întâmplă să fim prezenți și la Paris și la Bruxelles în două concerte foarte importante. Noi suntem pregătiți să cucerim, prin ceea ce vom prezenta (pentru că este un program și de muzică românească și de muzică universală), inimile ascultătorilor și să-i fac să iubească și mai tare violoncelul. Și pentru că sunt concerte inedite, ne adresăm unui public eterogen, în sensul că sunt oameni care poate nu ascultă muzică clasică în fiecare zi, noi suntem pregătiți să abordăm și alte genuri muzicale. De fapt, se numesc ambele concerte "De la baroc...la rock". Vom merge printr-un periplu compozițional în toate genurile muzicale, includem și jazz și folclor și divertisment și muzică de film și, bineînțeles, muzică clasică din belșug și muzică franceză în mod special la Paris și muzică belgiană la Bruxelles. Suntem, așa cum am spus, pregătiți, încântați că ne aflăm aici, iar ICR Paris și ICR Bruxelles, finanțatorii acestui proiect sunt de asemeni pregătiți să ne primească și să ne ofere exact ce are nevoie un artist, un public căruia să se adreseze și care să-i încânte atât prin prezența muzicală, cât și prin prezența fizică, pentru că, de fapt, acesta este rolul cel mai important, emoțional, prin care un artist se poate adresa publicului, să poată să-i prezinte live un concert. Sperăm că aceste două evenimente să nu rămână fără ecou, pentru că noi știm din experiențele noastre anterioare ce pot să realizeze aceste proiecte cu acest tip de muzică, cu aceste genuri muzicale pe care noi le prezentăm.


În ce formulă va fi prezent ansamblul Violoncellissimo?

Suntem prezenți 14 muzicieni, 12 violonceliști, pian și percuție, așa cum o facem destul de des și este o formulă care va cuceri cu siguranță, pentru că este capabilă de orice efect sonor de care are nevoie acest tip de repertoriu.


După o lungă perioadă în care pandemia a afectat derularea activității muzicale, cât de important este că ați reluat deplasările în străinătate?

Este fabulos, pentru noi. Am impresia că ne-am întors în timp înainte de pandemie. Un artist are nevoie să se poată exprima, are nevoie să se poată adresa publicului, deci suntem mai mult decât încântați, suntem fericiți de-a dreptul, și sperăm să mai avem asemenea ocazii.


Trebuie să mai spunem și că la revenirea în țară, între 8 și 11 octombrie veți continua turneul "Clasic la puterea a treia", început în luna august, cu o serie de concerte la Bistrița, Deva, Brașov și Ploiești. Această serie va încheia turneul din acest an?

De fapt, întregește o serie de concerte, o serie de turnee. Până la sfârșitul anului, noi sperăm să fim prezenți și la Expoziția Mondială de la Dubai, pentru că avem o invitație și de acolo și, cu siguranță, vor fi și alte evenimente importante, prin care noi să ne putem bucura din plin de experiența profesională pe care noi o clădim în fiecare zi.

Interviu realizat de Florica Jalbă