Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Daniel Jinga, directorul Operei Naționale București

Publicat: joi, 26 August 2021 , ora 12.52

La 100 de ani de la instituționalizare, Opera Națională București organizează timp de două săptămâni o serie de concerte sub titlul Promenada Operei. Despre evenimentul menționat ne va vorbi în interviul următor directorul Operei Naționale București, Daniel Jinga, care ne-a dezvăluit amănunte și despre repunerea în scenă a spectacolului Lohengrin de Richard Wagner, după 100 de ani de la premiera din 1921.


Domnule Daniel Jinga, Opera Națională din București, celebrează 100 de ani de la intituționalizare prin evenimentul cultural Promenada Operei, ajuns la a 11-a ediție. Cum ați gândit programul anul acesta în concordanță cu ocazia celebrării?

Așa cum publicul nostru fidel știe, Promenada Operei este un spectacol în aer liber, pe care Opera Națională îl realizează la sfârșitul lunii august, în mod tradițional. Suntem așadar la a 11-a ediție. Anul acesta, deoarece este un an centenar, un an aniversar, am decis să extindem acest spectacol la două săptămâni de manifestări muzicale și nu numai, pentru că avem și teatru prezent în programul nostru și să transformăm parcul din fața operei într-un loc de promenadă culturală, unde oamenii să se simtă relaxați, să asculte o muzică pe care o iubesc, să citească o carte, să bea un ceai sau o cafea în timpul zilei, iar de la opt seara, odată cu lăsarea întunericului, pentru a profita de lumini, să asiste la programele pe care noi le-am gândit pentru ei.


Știm că în data de 8 decembrie 1921, ziua în care Opera Română a fost înființată a avut loc premiera spectacolului Lohengrin de Richard Wagner. V-ați propus o repunere în scenă a acestuia?

Da, ne-am propus o repunere în scenă tot pe 8 decembrie, adică fix la 100 de ani, pe 8 decembrie 2021 sub bagheta maestrului Tiberiu Soare, Opera Națională va prezenta publicului premiera spectacolului Lohengrin. Nu o să vă pot da mai multe detalii despre regie, pentru că încă nu am semnat, dar după ce semnăm toate documentele o să fac și acest anunț, pentru că este un regizor român, la care noi ținem foarte mult și ne face o mare onoare că va colabora cu noi pentru punerea în scenă a acestui spectacol omagial.


Promenada Operei se desfășoară anul acesta cu artiștii Operei Naționale București, dar și cu artiști invitați și instituții partenere. Despre cine este vorba?

Este vorba despre Teatrul de Operetă și Musical Ion Dacian, despre corul național de cameră Madrigal - Marin Constantin, despre Teatrul Ambasadorii, este o mare bucurie să fie alături de noi, este ca și cum i-am fi invitat la ziua noastră. De asemenea, ansamblul Violoncellisimo, va concerta flautistul Ionuț Bogdan Ștefănescu, care este mai mult decât un solist, este un om de cultură și un artist care va aduce în fața publicului Operei Naționale un spectacol  de simbioză a artelor, violonistul Gabriel Croitoru, alături de Vioara lui Enescu, așa cum se numește proiectul pe care îl va prezenta publicului nostru, va mai fi cvartetul PlaCello, un nume foarte atrăgător și care va prinde în programul lui, momente ce vor face referire la programul operei naționale. Practic, opera ca gen va fi elementul liant al acestor spectacole. În spectacolele invitaților noștri am gândit și momente ale soliștilor Operei Naționale, pentru că vrem să fim gazde bune. Așa cum îmi place să spun va fi un program aniversar și noi ne simțim de parcă la ziua noastră ne-am invitat prietenii, reprezentanții celorlalte muzicale.


Interviu realizat de Maria-Isabela Nica