Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu compozitoarea Carmen Cârneci - coordonatoarea stagiunii de concerte a Muzeului Național „George Enescu” și Emil Berceanu - șeful secției „Dumitru și Alice Rosetti Tescanu – George Enescu”

Publicat: joi, 19 August 2021 , ora 13.21

La împlinirea a 140 ani de la nașterea muzicianului George Enescu, astăzi, Muzeul Național „George Enescu” organizează o serie de evenimente la sediile sale de la București, Sinaia și Tescani.

Mai multe detalii aflăm de la compozitoarea Carmen Cârneci - coordonatoarea stagiunii de concerte a Muzeului Național „George Enescu” și Emil Berceanu - șeful secției „Dumitru și Alice Rosetti Tescanu – George Enescu”:

Cu 140 de ani în urmă, pe 19 august 1881, a văzut lumina zilei, cel care a fost muzicianul complet, George Enescu. Doamnă Carmen Cârneci, vă rog să ne spuneți ce recitaluri ați pregătit publicului, care va vizita astăzi sediile din București și Sinaia ale Muzeului Național "George Enescu"?

Voi începe prin a atenționa asupra unei frumoase sigle, George Enescu 140, omagiu muzicianului la 140 de ani de la nașterea sa, care însoțește de câteva luni toate postările cu imagini ale Muzeului, atenționând asupra acestei aniversări cu cifră rotundă, sub semnul căreia, așa cum ați spus deja, sunt organizate o serie de evenimente pe mai multe paliere. Stagiunea de recitaluri a Muzeului Național "George Enescu", marchează, ca în fiecare an de altfel, subliniez, ziua de 19 august prin evenimente muzicale cu aleasă ținută interpretativă, foarte apreciate de un public fidel, un public de altfel, în creștere. Astfel, această zi de joi, debutează la casa memorială George Enescu din Sinaia, la ora 17.00, în continuarea programului de vizitare, cu un recital cameral susținut de violoncelistul Dan Cavassi, împreună cu pianistul Andrei Tănăsescu. În decorul de poveste al Vilei Luminiș, din cartierul Cumpătu, vor putea fi ascultate câteva dintre piesele cele mai cunoscute semnate de George Enescu, dar și de importanți compozitori români apropiați lui, printre care Constantin C. Nottara, Dinu Lipatti, Constantin Dimitrescu, Paul Constantinescu ș.a. O oră mai târziu, la ora 18.00, dar la București se va desfășura un nou episod din seria intitulată explicit "Viorile lui Enescu la Palat". Cântând pe două dintre viorile maestrului, anume Guarneri del Gesu și Paul Kaul, violoniștii Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, acompaniați la pian de Clementina Ristea Ciucu, vor face să răsune în acustica unică a Aulei Palatului Cantacuzino, un program care aduce Balada lui George Enescu și piese de virtuozitate violonistică semnate de Dmitri Șostakovici, Moritz Moszkowski, Carlos Dardel, Pablo de Sarasate ș.a.


Secția "Dumitru și Alice Rosetti Tescanu - George Enescu" din localitatea băcăuană Tescani, a pregătit de asemenea, un program muzical pentru oaspeții săi. Domnule Emil Berceanu, vă rog să ne spuneți, ce vor pute audia spectatorii dumneavoastră?

Avem un recital extraordinar și îi avem ca invitați pe pianista Alina Pavalache, soprana Ramona Păun Mardare - care este laureată a Concursului Internațional de Canto "George Enesco" din Paris, pe domnul Marcian David la vioară și pe tenorul Ciprian Mardare. Este o bucurie deosebită să-i avem ca oaspeți, tocmai în locul unde maestrul Enescu a finalizat de compus Oedip, "opera operelor", cum era numită de către criticii vremii și aș dori să mai punctez un mic lucru, că nu întâmplător, tot de ziua maestrului George Enescu, la Tescani va începe și cea de-a 45-a ediție a "Taberelor de pictură de la Tescani", probabil cea mai veche și mai constantă rezidență din țară.

Interviu realizat de Florica Jalbă