Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Răzvan Suma

Publicat: luni, 16 August 2021 , ora 11.40

Miercuri, 18 august, ansamblul "PlaCello" susține un recital la Ateneul Român, ca parte a Festivalului "Vară magică". Despre eveniment și despre relația dintre public și interpret în această perioadă aflăm mai multe de la Răzvan Suma

 

 

Să ne vorbiți puțin despre formarea ansamblului PlaCello!

Formarea ansamblului PlaCello s-a întâmplat acum vreo doi-trei ani, pentru că provine din turneele naționale pe care eu le-am susținut în decurs de șapte ani de zile. A fost "Vă place Bach?", "Vă place Brahms?", "Vă place tango?", "Vă place Schubert... și Schumann?", "Vă place Beethoven?". Și, la un moment dat, a trebuit să facem un duo de violoncele și a fost vreu de găsit un nume care să se detașeze de "Two Cellos". Și-atunci, acest proiect a devenit un agramatism, numindu-se "Vă PlaCello"; iar partea a doua a sintagmei mi-a plăcut foarte mult și am zis că ar trebui rebranduit absolut tot ceea ce fac eu, Răzvan Suma, pentru violoncel. Și-atunci, acest ansamblu s-a creat pe baza istoriei turneelor "Vă place..."


Cum ați ales lucrările?

Mi-a plăcut foarte mult ideea de uvertură. Cred că se potrivește cu vremurile pe care le trăim, pentru că, practic, omenirea are nevoie de un nou început, iar uverturile asta sunt - un început pentru opere - și cred că este foarte actual numele acesta, uvertură... noi cântăm numai uverturi. Am avut și avem o colaborare extraordinară cu Blaise Dejardin, care este compent al celui mai cunoscut cvartet de violoncele al lumii, Boston Cello Quartet, iar Blaise Dejardin este un violoncelist minunat pe care am avut șansa să-l invităm la IconArts, să țină un masterclass în această vară. Am și cântat cu ansamblul PlaCello la Brașov, cu el invitat special, și a fost o colaborare extraordinară.


Cum v-a afectat pandemia și cum vedeți revenirea la normal a vieții de concert?

Bineînțeles că ne-a afectat, pentru că, pur și simplu, am fost decapitați. Noi nu suntem doar noi pe scenă, ci mai avem și publicul care, după părerea mea, este cel mai important. Ei, acest public, pentru o perioadă, nu a fost în fața noastră, iar suferința noastră a fost una acută.


Ați observat vreo schimbare în comportamentul publicului de când au reînceput concertele cu public?

Cred că am observat schimbări la nivelul tuturor claselor sociale din România. Cu toții cred că am învățat foarte mult din această experiență absolut nedorită, dar, poate benefică... nu știu... să ne facă o societate mai bună, mai tolerantă, mai prietenoasă, să fim cu toții fericiți în această lume.

Interviu realizat de Petre Fugaciu