Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Mădălina Pașol

Publicat: miercuri, 11 August 2021 , ora 10.00

Mâine seară, 12 august 2021, pianista Mădălina Pașol va susține un recital care va avea loc la Sala mare a Ateneului Român, în cadrul celei de-a X-a ediții a Festivalului Internațional "Vară Magică". În program - creații semnate de Frederic Chopin, Ludwig van Beethoven, Serghei Rahmaninov, Franz Liszt și George Gershwin.

Detalii despre recital aflăm de la pianista Mădălina Pașol.


Mâine seară veți susține un recital la Sala Mare a Ateneului Român, organizat în cadrul Festivalului "Vară Magică". În primul rând, cum resimțiți revenirea la normalitate, având în vedere că veți cânta cu public în sală?

După pandemie, bineînțeles că toți artiștii au fost foarte fericiți să fie din nou alături de public. Este o foarte mare bucurie, mai ales că sala Ateneului Român este una dintre cele mai frumoase săli din această lume! Sper ca și publicul să simtă același lucru și să fie cât mai numeros la acest recital.


Ați anunțat că ați pregătit un regal al literaturii pianistice, lucrări create de compozitorii dumneavoastră preferați. Despre ce este vorba, mai exact?

Voi începe recitalul cu Scherzo nr. 2 op. 31 de Frederic Chopin și toată partea întâi a recitalului meu va fi dedicată acestui compozitor, unul dintre cei mai sensibili și melancolici compozitori ai literaturii pentru pian. După Scherzo, voi interpreta Fantezia Impromptu op. 66, apoi două valsuri - op. 64 nr. 1 și nr. 2, iar în încheierea primei părți voi interpreta Andante spianato și Marea poloneză - o lucrare de mare virtuozitate și foarte iubită de public.

După pauză, am pregătit Sonata lunii de Ludwig van Beethoven, op. 27 nr. 2, iar în încheiere, o selecție a celor mai frumoase preludii de Serghei Rahmaninov - op. 3 nr. 2 și o selecție din op. 32 și 23. Bineînțeles că voi interpreta și celebrul Preludiu op. 23 nr. 5 în sol minor, pe care toată lumea îl adoră pentru că este o piesă de mare virtuozitate, cu multe acorduri și o tehnică deosebită pentru pian.


Cum vedeți contribuția acestui festival în peisajul muzical bucureștean?

Cred că este un festival foarte important, deoarece se petrece vara, când stagiunile sunt închise - stagiunile Filarmonicilor și ale Radioului sunt închise - iar publicul bucureștean, cu siguranță, își dorește foarte mult ca în lunile de vară să participe la recitaluri și concerte mai ales acum, după ce pandemia a luat o pauză sau poate chiar sfârșit, ceea ce sperăm cu toții. Sunt sigură că sunt foarte mulți nerăbdători care doresc să revină atât în public, cât, bineînțeles, și pe scenă.


Cum arată agenda dumneavoastră pentru perioada următoare?

Sper că mai multe recitaluri… am și câteva proiecte în desfășurare, dar bineînțeles că nu mă pot pronunța pentru că, deocamdată, multe din propuneri sunt nesigure deoarece nu se știe exact cum se va continua.

Interviu realizat de Florica Jalbă