Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu directorul artistic al Festivalului de Muzică Veche, Filip Ignac

Publicat: joi, 8 Iulie 2021 , ora 16.23

În perioada 10-18 iulie va avea loc o nouă ediție a Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc. Ediția de anul acesta cuprinde numeroase concerte susținute de ansambluri precum CODEX din România, Renaissance din Serbia, dar și expoziții și conferințe precum și a XIII-a ediție a Universității de Vară de muzică Veche.


Sâmbătă,10 iulie, are loc deschiderea unei noi ediții a Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc. Domnule Filip Ignac, care este tematica ediției din 2021?

În fiecare an am avut tematici diferite, bazate pe muzica diferitelor națiuni. Am avut muzica franceză, spaniolă, engleză, din Italia, Europa de Est, muzică din Transilvania. În acest an este un pic mai poetic. Tematica principală este călătoria. Exact ce n-am avut voie să facem timp de un an și ceva. Muzica, oarecum, este o călătorie și în timp, fiind vorba de o muzică veche. Vom atinge și diferite țări din Europa, atât Europa de Est, cât și Europa de Vest.


În ce condiții se va desfășura festivalul?

Din cauza pandemiei tot am amânat, ca să definitivăm organizarea. De obicei, cu șapte, opt, nouă luni înainte, deja avem varianta aproape varianta finală a festivalului. În acest an tot am amânat, să vedem ce va fi. Când am organizat festivalul, era în vigoare, că, cu test se poate intra în țară și 72 de ore poate un străin să fie la noi, fără carantină și am plecat de la această premisă, că poate fi mai bine, poate și mai rău, dar am invitat mai puțin din străinătate, chiar și așa avem invitați din șase țări, România, Ungaria, Serbia, Cehia, Turcia și Franța. Tot așa și Universitatea de Muzică Veche, un pic mai puține cursuri vom avea în acest an. Până acum am avut 11-12 cursuri, iar acum vom avea șase cursuri la vioară, flaut, canto, clavecin, orgă și viola da gamba.


În afară de concertele susținute și Universitatea de Vară de Muzică Veche, ce evenimente sunt programate în această nouă ediție?

Drumeții de festival. Într-o zi și într-o oră mergem în natură cu posibil public, o excursie în pădure, în plimbarea pe Via Mariae, cum este cunoscut la Miercurea Ciuc. Vom avea și o conferință Music Bridge - Muzică punte, cu invitați de la noi din țară și din Franța și o gustare de vin, o cină cu vinuri și muzică veche și, bineînțeles că și în acest an ne-am gândit și la copii, un târg renascentist cu programe pentru copii, meșteșuguri, dansuri, cântece, ca de obicei, în fiecare an.


Interviu realizat de Maria-Isabela Nica