Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Oana Dobre, profesor de muzică

Publicat: miercuri, 30 Iunie 2021 , ora 10.37

Odată cu încheierea anului școlar se încheie și proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică". Despre reușitele acestuia aflăm mai multe de la Oana Dobre, coordonatoare de proiect și profesor de muzică din Buzău.

 


Ce anume v-a atras la Proiectul "Ascută 5 minute de muzică clasică"?

Fiind profesor de muzică, acest proiect mie mi-a oferit un instrument extraordinar - audiția de care aveam nevoie pentru a preda ceea ce e scris în programă. M-am bazat foarte mult pe toate propunerile care ni s-au făcut de către Radio România și am avut încredere, încredere care nu a dezamăgit niciodată. Cred că sunt deja cinci ani de când participăm. Noi cel puțin, cei din Buzău, suntem foarte încântați. Nu este numai părerea mea, ci a tuturor colegilor.


Să ne vorbiți puțin despre rezultatele pe care le are proiectul la sala de clasă. Cum văd elevii cele cinci minute de muzică clasică?

Nu au fost numai cinci minute. De fiecare dată am depășit cumva acest timp, dar dacă ei l-au perceput pozitiv, atunci l-au vrut de fiecare dată. Drept urmare, ora mea de educație muzicală începe cu aceste cinci minute de muzică clasică. Și nu că vreau eu lucrul ăsta, ci pentru că ei mi-l cer. În loc de "Bună ziua", prima replică este "Ascultăm astăzi ceva?"


Vorbeați mai devreme despre reacțiile colegilor dumneavoastră, profesori de muzică presupun...

Nu numai. Nu sunt numai profesori de muzică implicați în acest proiect. Începând de la grădiniță se ascultă piesele din proiect în mai multe situații. Spre exemplu, când ei lucrează individual, în sala de clasă se aud piese din proiect, în orele de dirigenție, chiar și în orele de matematică. Deci, de la educatori, învățători, până la profesori de orice materie, toți au fost încântați de proiect și l-au adoptat foarte ușor.

Rezultatele sunt foarte bune, atenție, nu numai prin faptul că acești copii au parcurs piesele. În unele licee sau școli există instalații de sonorizare și sunt puse în pauze piesele, dar foarte mulți au fost încântați și de concurs și-atunci au participat. Și am observat că dacă nu în fiecare săptămână, măcar la două săptămâni Buzăul a avut un câștigător.


Ne puteți spune dacă există reacții din partea părinților?

Nu pot să spun în general ce reacție au avut părinții, dar atâta vreme cât am avut școala online, am surprins în imagini părinți care stăteau împreună cu copiii să asculte piesele. Pentru noi a fost o mană cerească să avem acest înstrument, acest audiții la dispoziție în perioada școlii online, pentru că foarte multe dintre exercițiile muzicale pe care noi le făceam cu copiii în clasă nu mai puteau fi făcute online. Dar, audiția ne-a salvat. Și-atunci, fiind camerele deschise, chiar am observat mulți părinți care veneau să stea să asculte și ei ceea ce ascultam noi.

Interviu realizat de Petre Fugaciu