Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Nicolae Moldoveanu

Publicat: joi, 24 Iunie 2021 , ora 13.11

Vineri, 25 iunie 2021, stagiunea Orchestrei Naționale Radio se încheie cu un concert derulat sub conducerea dirijorului Nicolae Moldoveanu. Cu acest prilej, va fi prezentat în primă audiție absolută Concertul pentru flaut și orchestră World's First Fear semnat de Dan Dediu.

Vă veți afla la conducerea Orchestrei Naționale Radio în concertul ce încheie stagiunea. Cu ce gânduri reveniți la pupitrul ansamblului?

Este o foarte mare bucurie pe lângă faptul, bineînțeles, că este o mare onoare de a reveni la pupitrul minunatei Orchestre Naționale Radio. Pandemia aceasta, bineînțeles că ne-a afectat pe noi toți, indiferent de activitățile profesionale, de viața personală ș.a.m.d. Concertul de săptămâna aceasta, de fapt, este o preluare, cu toate că situația pandemică s-a îmbunătățit în unele țări, însă nu este cazul și în Marea Britanie, care, din păcate, la ora actuală are o situație ceva mai dramatică și acel dirijor din Marea Britanie nu a mai reușit să vină, așa că l-am înlocuit, fiind vorba de orchestra mare radio simfonică, însă în același timp am avut și un concert programat cu orchestra de cameră, care a fost anulat de două ori și până la urmă am reușit să-l fac pentru a treia oară. Deci, a fost un sezon extrem de dramatic.


Programul concertului de vineri cuprinde și o lucrare prezentată în primă audiție absolută. Cum descrieți concertul pentru flaut și orchestră World
's first fear compus de Dan Dediu?

A fost o mare bucurie să studiez această nouă partitură a lui Dan Dediu și tocmai înaintea acestui interviu am avut ocazia de a mă întâlni cu solistul la flaut, Ionuț Bogdan Ștefănescu și de a trece partitura împreună cu el, flaut, respectiv eu la pian, făcând reducția de partitură. Este o partitură foarte interesantă, pe care Dan Dediu o descrie în amănunt în prefață și sper ca această prefață să fie posibil de a fi citită de către publicul ascultător fie live în concert, fie la o dată viitoare, când concertul probabil că va fi difuzat la radio. Concertul este scris în șapte mișcări și fiecare dintre această mișcare reprezintă un episod, inclusiv cel al izolării acasă al persoanelor, care din cauza acestui virus COVID trebuie să se depărteze de societate.


Cum decurge colaborarea cu flautistul Ion Bogdan Ștefănescu?

Este bineînțeles, în primul rând, o prietenie care mă leagă de solist de mulți ani de zile, el fiind înainte solistul Filarmonicii Enescu, orchestră cu care eu colaborez chiar din 1993, dacă nu mă înșel, deci este o colaborare foarte veche, care a început imediat după revoluție. Deci noi ne-am cunoscut foarte bine și ne înțelegem atât pe scenă, cât și în spatele scenei, bineînțeles, că suntem prieteni, din punct de vedere social al cuvântului, dar și bineînțeles, parteneri muzicieni.

Interviu realizat de Alexandra Scumpu