Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu muzicologul Cristina Sârbu, coordonatoarea proiectului "Clasic e fantastic"

Publicat: vineri, 4 Iunie 2021 , ora 10.00
Stagiunea 2020-2021 "Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica?" se încheie sâmbătă, 5 iunie 2021, cu concertul-spectacol "Rossini și povestea lui Wilhelm Tell". Acesta va avea loc pe scena Ateneului Român, de la ora 11.00. Accesul publicului este permis în proporție de 50% din capacitatea Sălii Mari.

Detalii despre spectacol aflăm de la muzicologul Cristina Sârbu, coordonatoarea proiectului:


Vă rog să ne vorbiți despre conceptul concertului-spectacol care va închide stagiunea curentă a proiectului. Cum l-ați gândit și cine sunt protagoniștii?

Conceptul este, vorba aceea, vechi de când lumea. Adică, vechi de zece ani. "Clasic e fantastic", proiectul nostru de educație prin și pentru muzică, a împlinit 10 ani, chiar 11 dacă stau să mă gândesc bine, pentru că această stagiune este cea de-a XI-a, cea pe care o încheiem. Particular la acest concert, aducem de pe scena Teatrului Odeon, unde se desfășoară în stagiunea curentă a teatrului spectacolele "Copilăria marilor muzicieni" - și sunt 12 astfel de spectacole, de la Bach și Vivaldi, până la Enescu și Gershwin - pe scena Ateneului Român, în Luna copiilor. Ce aduce în plus versiunea de la Sala Mare a Ateneului Român? Aduce muzica vie. Într-o sală de teatru, la un spectacol de teatru, în mod obligatoriu folosim muzică înregistrată. Aici, pe scena Ateneului, invităm muzicieni care să ilustreze sonor, pe viu, momentele muzicale de care avem nevoie. Acest "Rossini și povestea lui Wilhelm Tell" are un statut oarecum aparte, pentru că avem și invitați - un bas în concertul de mâine dimineață, pe Ștefan Lamatic - dar trebuie să spun că trupa compactă "Clasic e fantastic" este alcătuită nu numai din actori, ci și din actori cântăreți. Așa că mâine îi veți vedea jucând pe actorii Filip Ristovski, Selina Colceru, Monica Ciută, Irina Sârbu, Alexandra Laura Badea, Alexandru Unguru și pe pianista Raluca Ouatu. Îi veți auzi pe actori nu numai vorbind, ci și cântând. De exemplu, Filip Ristovski va interpreta într-un mod cu totul special, amuzant și cuceritor celebra arie a lui Figaro, iar Monica Ciută, care este actriță și regizoare, demult cochetează cu muzica și vă va face o demonstrație de virtuozitate în aria Rosinei.


Și acest eveniment va fi interactiv, ca de obicei? Cum vor fi implicați micii spectatori?

Da, va fi interactiv ca de obicei. Învățăm diverse lucruri, întrebăm diverse lucruri și suntem întotdeauna surprinși cât de multe lucruri știu. Sigur, interactivitatea în Sala Mare a Ateneului Român este un pic mai dificil de făcut, deși se poate, dar la spectacolele de la Teatrul Odeon - mă bucur să vă spun că am avut 4, cu sălile pline în ultimele zile - aproape că vocile copiilor acoperă vocile actorilor, atât sunt de interesați să răspundă și să pună întrebări.


Privind retrospectiv această stagiune, cum considerați că a fost?

Aceste ultime stagiuni au fost trunchiate. Am făcut și noi ce s-a putut. Am avut în decembrie un "Să-i cântăm lui Moș Crăciun în ritm de jazz", deci nu ne-am oprit cu "Clasic e fantastic" chiar de tot. Din martie, am intrat în ritmicitatea noastră normală, cu un concert pe lună și sperăm ca din octombrie să intrăm iarăși în ritmicitatea unui concert pe lună la Ateneul Român.


Aveți deja o dată și un titlu pentru deschiderea stagiunii următoare?

Titluri vă pot da, date - încă nu. În octombrie, ca de obicei, dorim, așa cum cere tradiția, să începem cu Orchestra Inginerilor, cu șlagărele muzicii clasice, muzicii simfonice și avem invitați copii în piese de mare virtuozitate. În noiembrie am planificat "Cum să înțelegem muzica? Fantezia Carmen", când vom porni de la muzica lui Bizet, iar cântăreții vor interpreta ariile principale și apoi vom trece la variațiuni pe tema Carmen pentru vioară, pentru flaut, pentru pian; vom avea chiar și scena de balet Bizet-Scedrin și chiar și o variațiune de jazz. În decembrie, avem un concert simfonic - sperăm să avem un concert simfonic - cu Orchestra Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti" din București. Tema ar fi "Cum se face și cum se desface o orchestră?". Vom porni de la un instrument, două, trei, cinci, șapte, nouă... o orchestră întreagă și apoi vom termina, vrem noi, foarte amuzant, cu Despărțirea, simfonia lui Haydn.

Înainte însă de a încheia, dacă îmi dați voie, aș vrea să mai atrag atenția asupra colecției de cărți despre muzică "Copilăria marilor muzicieni", care este postată și care poate fi descărcată la liber de pe site-ul clasicefantastic.ro, la secțiunea bibliotecă virtuală. Acolo avem un minunat "Rossini și povestea lui Wilhelm Tell". Cei care vor să vină sâmbătă, poate n-ar fi rău să treacă puțin printre filele acestei cărți, care este minunat ilustrată.


Interviu realizat de Florica Jalbă