Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu Ciprian Țuțu, dirijorul Corului Academic Radio
Corul Academic Radio sărbătorește anul acesta cei 81 de ani de activitate printr-un concert transmis live de la Sala Radio pe conturile de Facebook și pe frecvențele postului nostru. Despre acest eveniment ce marchează, totodată, revenirea pe scenă a ansamblului după peste un an de pauză concertistică cauzată de pandemie, ne-a vorbit dirijorul Ciprian Țuțu în interviul următor.
În luna martie a anului trecut urma să aniversați cei 80 de ani de activitate artistică ai Corului Academic Radio, însă pe fondul pandemiei, concertul a fost reprogramat vineri, 23 aprilie 2021. Cum așteptați revenirea pe scenă pentru acest eveniment după peste un an de pauză?
În primul rând, cu mare bucurie și emoție în același timp. Sunt 14 luni în care contactul nostru cu scena de concert a lipsit. Ultimul nostru concert a fost un vocal-simfonic în luna februarie 2020. Așa cum bine ați remarcat, în 2020, Corul Radio a împlinit 80 de ani și ar fi trebuit să marcăm această aniversare cu două concerte - unul în primăvară și unul în toamnă. Ambele, din păcate, nu au putut avea loc. Dar, iată, ne bucurăm că acestui concert de primăvară intitulat Festum primaverae reușim în sfârșit să-i dăm viață vineri, în 23 aprilie.
Cum ați asociat titlul cu programul pe care îl veți prezenta? Festum primaverae amintește de lucrarea cu același nume a compozitorului Grigore Cudalbu.
Așa este. Este ultima lucrare pe care am pus-o în programul nostru, cea care oferă și titlul concertului. Sigur că această sărbătoare a primăverii este conotată în totalitate în concertul nostru cu ponderea religiosului, toate lucrările prezentate fiind de factură religioasă. Vom putea asculta în concertul de vineri atât lucrări în primă audiție absolută, cât și premiere naționale. La ce mă refer mai exact? Prima lucrare din program este Misa în sol minor a compozitorului britanic Vaughan Williams, lucrare de la compunerea căreia se împlinesc anul acesta o sută de ani și care marchează revigorarea stilului polifonic englez; este o lucrare dedicată cunoscutului compozitor englez de secol XX Gustav Holst. De asemenea, vom putea întâlni câteva dintre motetele care compun ciclul de motete Din timpul penitenței. Totodată vom putea asculta penultimul număr al cunoscutei lucrări Stabat Mater aparținând compozitorului Gioachino Rossini - Quando corpus moriertur. Nu va lipsi totuși nici compoziția românească. Am programat pentru concertul de vineri Tripticul coral religios al compozitoarei Cornelia Tăutu; am selecționat prima parte din Recviemul Parastas al compozitorului transilvănean Marțian Negrea. Există și o primă audiție absolută. Marcel Costea, în primăvara trecută, înainte de începutul pandemiei, câștiga Premiul Uniunii Compozitorilor pentru Missa celestia pentru cor și media. Din această lucrare noi am selecționat prima parte, pe care dorim să o prezentăm publicului. Sigur, aș mai aminti o foarte cunoscută lucrare muzicală pentru orchestră. Este vorba de Variațiunile Enigma, aparținând compozitorului englez Edward Elgar, din care noi am selecționat cea mai cunoscută pagină, Nimrod, într-un aranjament coral pe care-l veți putea, de asemenea, asculta în concertul nostru. Cam aceasta este, în linii mari, configurația programului artistic. Ce aș dori să menționez suplimentar este faptul că își vor da concursul, pe lângă membrii Corului Academic Radio, în ipostaza de coriști, și soliștii selecționați din rândul acestora: Georgiana Simonov - soprană, Grazziela Frangulea - altistă, Nicolae Simonov - tenor și Cristian Coandă - bas cărora li se vor alătura Simona Săndulescu la orgă, Liviu Ofițeru la o intervenție de clopot și, desigur, pianista noastră, Carmen Săndulescu.
În final, aș vrea să vă întreb, pentru că suntem în perioada campaniei de vaccinare, considerați că aceasta poate fi o soluție pentru revenirea publicului în sălile de concerte?
Ca unul care a trăit experiența infectării cu covid, pe care am depășit-o, slavă Domnului, cu bine, consider că vaccinarea poate fi o măsură, dar totodată și acceptarea celorlalte variante legale, oficiale - imunizarea naturală sau testarea. Consider totuși că libertatea omului este mai importantă decât orice și opțiunea fiecăruia pentru a se vaccina sau nu este importantă și este de respectat de către autorități, de către conducere în general. Or, dacă se găsesc variante complementare, de ce nu? De ce să nu le îmbrățișăm, de ce să nu le adoptăm? Sigur, a fost un an foarte greu pentru noi și țin să punctez acest lucru încă o dată. 14 luni de absență de pe scenă înseamnă foarte mult, mai ales pentru un ansamblu coral care se clădește cu greu, în timp; cu atât mai mult cu cât, în cazul, nostru, efectivul ansamblului este considerabil diminuat după această perioadă prin câteva pensionări ale unor membri ai Corului Radio sau, sigur, prin imposibilitatea de a continua deocamdată colaborarea cu artiștii pe care i-am câștigat de-a lungul seriilor de audiții pe care le-am făcut în fiecare an. Deci, este o perioadă foarte grea și consider că orice măsură gândită eficient și din punct de vedere muzical, dar și în spiritul respectării libertăților oamenilor este binevenită pentru ca această formație, în primul rând, Corul Academic Radio, dar, în general, arta, cultura, să nu dispară din viața noastră. Pare că ne-au rămas puține posibilități de a ne bucura, de a ne liniști. Or, muzica este, clar, una dintre ele.