Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Olguța Lupu despre festivitatea de premiere a Festivalului CHEI

Publicat: joi, 22 Aprilie 2021 , ora 11.13

A XII-a ediție a Festivalului CHEI, organizată de Universitatea Națională de Muzică din București, se va încheia mâine cu festivitatea de acordare a premiilor Concursurilor naționale studențești desfășurate în cadrul Festivalului. Festivitatea de premiere va putea fi urmărită mâine, de la ora 11.00, online.

Doamnă profesor Olguța Lupu, ne aflăm la finalul ediției din 2021 a Festivalului CHEI, ce se va încheia cu festivitatea de acordare a premiilor concursurilor naționale studențești de compoziție, teoria muzicii, muzicologie și interpretarea muzicii bizantine. Cum s-a desfășurat fiecare concurs, având în vedere situația impusă de pandemie?

Pentru prima dată, formatul este inedit, online. Festivitățile de decernare a premiilor vor fi transmise pe canalul de youtube al UNMB. Sigur că a fost o provocare pentru noi toți. Întreg acest an a fost complet atipic. Am încercat permanent și noi și studenții să găsim soluții și să continuăm să evoluăm, pentru că asta a fost cel mai important, să continuăm să evoluăm împreună și cred că trebuie reliefat efortul tuturor, și al nostru și al studenților, nu doar în cadrul concursurilor, ci pe întreg parcursul acestui an atipic. Practic, ceea ce anul trecut părea imposibil, anul acesta a devenit realitate. Eu aș vrea, dacă îmi permiteți, organizarea și desfășurarea unui concurs presupune multă muncă și implicare, să mulțumesc tuturor cadrelor didactice implicate în desfășurarea concursurilor și cu voia dumneavoastră i-aș enumera pe membrii juriilor și pe cei care au coordonat organizarea și anume, în cazul concursului de compoziție, Ștefan Niculescu, domnul Dan Dediu președintele juriului ediției 2020 și doamna Doina Rotaru, domnul Sorin Lerescu. Pentru ediția 2021, președinte, doamna Doina Rotaru și din juriu au făcut parte Sorin Lerescu și Irinel Anghel, ambele ediții fiind coordonate de Diana Rotaru. Pentru concursul național de muzicologie, pentru ambele ediții, cea de anul trecut și cea de anul acesta, din juriu au făcut parte, doamna Valentina Sandu Dediu, în calitate de președinte, doamna Laura Vasiliu, de la Universitatea de Arte din Iași și domnul Gabriel Banciu de la Academia din Cluj Napoca, coordonator fiind Irina Boga. La concursul de teoria muzicii, juriul a fost alcătuit din cea care vă vorbește, Olguța Lupu, Grigore Cudalbu, Tatiana Hilca, Mihai Morariu, iar din comitetul de organizare au făcut parte doctoranzii Sorin Marinescu și Bogdan Pintilie, iar juriul concursului de interpretare a muzicii bizantine Sebastian Barbu Bucur, aflat la prima ediție, a fost alcătuit din domnul Nicolae Gheorghiță președinte, domnii Gabriel Oprea și Adrian Sârbu, ultimul dintre ei fiind de la Universitatea din Iași, iar din comitetul de organizare a făcut parte și Cătălin Cernătescu. Date fiind condițiile pandemice pe care ne-au luat pe toți prin surprindere, anul trecut s-au desfășurat două dintre concursuri, dar nu a avut loc festivitatea de decernare a premiilor și de aceea, pentru concursurile de compoziție și de muzicologie, anul acesta se vor decerna premiile pentru ambele ediții.


Care este concursul pentru care studenții au prezentat cel mai mare interes?

Cred că putem spune că a fost echilibrat. Adică, a fost un număr cvasi egal de participanți la toate cele patru concursuri. Ce este important, este că noi ne dorim ca prin aceste concursuri să promovăm o cultură a excelenței, dar vreau să fac o nuanțare, pentru mine importantă, cred că pentru toți, că nu înseamnă că suntem adepții unei atitudini concurențiale. De fapt ce încurajăm este competiția fiecăruia cu sine. Acest efort de autodepășire și desigur, dublat de colegialitate, deci de respect pentru performanța celorlalți. Eu cred că fără aceste calități umane deosebite, nici performanțele profesionale nu ar fi aceleași. Pentru cadrele didactice este o mare, mare bucurie să contribuim la dezvoltarea lor, să-i vedem cum progresează și nu numai în plan profesional, dar cum devin și ca oameni. Și performanțele lor, până la urmă, reprezintă împlinirea noastră, ca dascăli. În aceste concursuri, în ciuda mediului online în care s-au desfășurat, există multă emoție, ultă emulație, entuziasm, de ambele părți, și din partea cadrelor didactice și a concurenților, pentru că există o întrajutorare, suntem cu toții o echipă și sunt sigură că vor reuși să transmită și privitorilor, spectatorilor această emoție, această bucurie, împreună cu cu câte ceva, poate din povestea care stă în spatele acestor premii.


În final, ne puteți dezvălui numele celor care au obținut premiul întâi?

Nu pot să vă dezvălui numele laureaților. Vă invit să le aflați urmărind festivitățile de decernare a premiilor. Atât pot să vă dezvălui în avanpremieră că nu sunt doar studenți ai Universității Naționale de Muzică din București, pentru că noi încurajăm excelența, indiferent de proveniența concurenților.

Interviu realizat de Maria-Isabela Nica