Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Pianista Verona Maier - despre Festivalul CHEI și trecerea seriei în on-line
În perioada 19-23 aprilie 2021, se desfășoară ediția a XII-a a Festivalului CHEI organizat de Universitatea Națională de Muzică București. Seria revine, după o pauză de un an impusă de pandemia de covid-19, în on-line și include un simpozion de muzicologie și concerte de muzică clasică, jazz, muzică electronică și muzică de film. Despre Festival a vorbit, în cadrul ediției Perpetuum mobile din 21 aprilie, pianista Verona Maier, prorector al UNMB.
Următorul subiect din Perpetuum mobile este Festivalul CHEI și îi spun bun găsit pianistei Verona Maier!
Bună ziua! Mulțumesc foarte mult pentru invitație.
Mă bucur că ne auzim în această după-amiază. Sunteți prorector al Universității Naționale de Muzică din București, instituție care organizează Festivalul CHEI. Seria a ajuns la ediția cu numărul XII, după o pauză impusă de pandemia de covid-19, iar toate evenimentele din cadrul festivalului se desfășoară anul acesta în online. În primul rând, cum a fost această trecere în cazul festivalului pe care-l manageriați?
Mulțumesc pentru ocazia de a spune că a fost complicat fiindcă, știți bine, pentru artiștii muzicieni de orice fel de formație, contactul direct cu publicul este nu numai esențial, ci aș zice că este ontologic, este parte din definirea sa ca rol și ca existență. Ca urmare, aș zice că a fost un pas foarte greu de făcut. Nu vă ascund, vă vorbesc cu convingerea că această ediție de festival va rămâne una unică. Eu sper din tot sufletul să nu se mai întâmple să avem nevoie de această variantă, de această alternativă. Evident că ea este una de la care am învățat foarte multe, pe care o să o utilizăm de aici încolo pentru a face mai bine și alte lucruri, dar sper din tot sufletul ca ediția de anul viitor - pe care trebuie să ne gândim dacă o să o numim a XIII-a sau chiar a XIV-a, având în vedere că am sărit peste un an dificil - să ne găsească din nou în Sala Radio, pentru că Radiodifuziunea ne-a fost întotdeauna un partener de nădejde, în sala Filarmonicii, adică la Ateneul Român, în sălile noastre, ale Universității Naționale de Muzică, săli care sunt din ce în ce mai prezente în conștiința publicului bucureștean și nu numai.
Toate evenimentele sunt disponibile pe platforma youtube, în contul Studio spectacole UNMB. Ce ați propus în primele două zile de Festival CHEI, altfel spus, pentru cei care încă nu au vizionat materialele, ce pot găsi pe această platformă, în acest moment?
În acest moment, avem o seară de început a festivalului, seara de deschidere, în care, în afara deschiderii pe care a făcut-o doamna rector, doamna prof.univ.dr. Diana Moș, avem o evoluție a unei serii de studenți care, în ciuda unui an foarte complicat, au făcut foarte multe lucruri; motiv pentru care, printr-o inițiativă care aparține aceleiași doamne rector, acești studenți excepționali au primit niște burse de excelență din care ei să înțeleagă că Universitatea prețuiește foarte mult ceea ce fac. După această seară, a burselor de excelență, a urmat ieri o seară în care ne-am arătat alternativele prin care încercăm să evoluăm instituțional. A fost vorba de patru proiecte pe care, anul trecut, Universitatea Națională de Muzică le-a câștigat, patru proiecte finanțate de Fondul de dezvoltare instituțională al Ministerului Educației. Seara de ieri le-a fost dedicată întru-totul. Coordonatorii acestor proiecte și le-au prezentat, i-au prezentat pe cei care au fost beneficiarii lor și care sunt, din nou, studenții noștri. Asta a fost până astăzi.
Astă seară o să avem niște studenți dintre cei mai creativi de la Secțiile de compoziție clasică, cu o seară de muzică electronică și de la Secția de muzică de jazz, cu o seară coordonată de cel care de ani de zile coordonează această secție, prof.univ.dr. Mircea Tiberian, împreună cu tinerii săi colaboratori Vlad Popescu și Maria Trohin.
După aceea, urmează o seară pe care nu mă îndoiesc că lumea o va aprecia. Este o seară dedicată integral creației de muzică ușoară și pop. Avem o secție care a căzut pe niște mâini foarte bune. Mă refer la Andrei Tudor, un nume care n-are nevoie de titlurile universitare pentru a spune ceva pentru lumea muzicală românească. Și tot el coordonează și Secția compoziție muzică de film. În această seară deci, film, muzică pop, jazz și muzică electronică.
Și mâine este o zi de concerte.
Da. Mâine e o zi foarte puternică, eu așa aș numi-o, pentru că debutează din punct de vedere al manifestărilor la ora 11.00 dimineața cu o masă rotundă pe care Tiberiu Soare o va conduce. La această masă rotundă vor participa - iarăși, nu au nevoie de nici o prezentare cei ale căror nume le voi rosti - Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Marin Cazacu, Mihai Constantinescu și, bineînțeles, unul din stâlpii Universității Naționale de Muzică din București dintotdeauna, respectiv compozitorul Dan Dediu. Asta se va fi întâmplat dimineață - nu e degeaba acest timp pe care-l folosesc, după care, seara, vom avea recitalul claselor de compoziție clasică, o seară coordonată de Diana Rotaru. Iar după aceea, un alt proiect care a însemnat foarte mult pentru universitate anul trecut, "Fidelio sunt eu!". Este un proiect împreună cu Institutul Goethe în care creații pornind de la motive beethoveniene au fost jurizate, valorizate și apoi răsplătite de un juriu în toamna anului 2020.
Iar ultima zi de festival…
Ultima zi va fi o zi în care vom da din nou loc studenților care au făcut lucruri foarte bune și care au găsit alternativă în această perioadă, respectiv studenții care au participat la concursurile de compoziție "Ștefan Niculescu", concursurile de teorie "Alexandru Pașcanu" și muzicologie, dar și la un foarte proaspăt - e la prima ediție - concurs de interpretare a muzicii bizantine.
Galele vor începe la ora 11.00. E corect, nu?
La ora 11.00, da.
Doamnă Verona Maier, vă mulțumesc pentru prezența în Perpetuum mobile. Mult succes în această a XII-a ediție a Festivalului CHEI și sper și eu ca anul viitor să vorbim despre o ediție în care publicul să fie în sală alături de muzicieni.