Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Rodica Vică

Publicat: marți, 20 Aprilie 2021 , ora 21.43

În perioada 20 aprilie - 4 mai are loc proiectul „Jazzt Vivaldi”, inițiat de Asociația „Musica Ricercata”. Protagoniști ai proiectului sunt soprana Rodica Vică și ansamblul „ImpRoWien”. Despre acest proiect am stat de vorbă cu Rodica Vică:


 Vă invit să ne vorbiți despre un nou proiect care demarează în 20 aprilie anul acesta. Despre ce este vorba?

Este vorba de Turneul Jazzt Vivaldi, organizat de Asociația Musica Ricercata și cofinanțat AFCN, demarează în data de 20 aprilie și se încheie în data de 4 mai, un turneu online ce cuprinde patru concerte transmise de la Viena, cu o muzică fuzionară, un proiect de muzică de cameră, ce-l are ca personaj principal pe Antonio Vivaldi, marele compozitor, pe care noi, în acest an, îl comemorăm - 280 de ani de la moartea lui. Alături de organizatori și confinanțator avem parte de parteneri extraordinari, care au susținut acest proiect și care l-au încurajat, într-o perioadă așa de grea, aceasta de pandemie, pe care am să vă rog să-mi permiteți să-i numesc, Institutul Cultural Român prin Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și prin Institutul Cultural Român de la Viena, Forumul Cultural Austriac, Centrul Național de Artă Tinerimea Română, UCIMR, Societatea Austro-Română Viena, Radio România Muzical și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură.


Ați spus că în centrul acestor muzici se află la Antonio Vivaldi. Ce alte arii ați legat de Antonio Vivaldi?

În urma experienței de anul trecut, în care nu a putut fi celebrat cum se cuvine Ludwig van Beethoven, am vrut să aniversăm și să comemorăm cum se cuvine și alți compozitori, cum ar fi George Enescu, Bela Bartok, Camille Saint-Saens, Tomaso Albinoni, Giuseppe Verdi, Gustav Mahler, Astor Piazzolla și Igor Stravinski. Pe toți acești mari compozitori îi unește tehnica de improvizație, de aici vine și titlul proiectului nostru Jazzt Vivaldi, tehnică obligatorie în muzica barocă și în muzica lui Vivaldi, așa că noi am mixat și am fuzionat muzica lui Antonio Vivaldi cu fragmente citate sau improvizații din ceilalți compozitori pe care vi i-am spus mai devreme.


Veți cânta alături de Ansamblul ImpRoWien. Spuneți-ne câteva cuvinte despre acest ansamblu.

Așa este. Este vorba despre un ansamblu nou creat la Viena, un ansamblu format majoritar din muzicieni români, pe care o să-i numesc, Cristian Spătaru este pianist și orchestratorul acestor improvizații de care vă vorbeam, Cristian Ruscior, violonist, Grațiela Aranyosi, violonistă, Hannah Berghofer, violistă și Florian Dragomir, contrabasist.


Unde vor avea loc aceste concerte? Ele sunt transmise online. Unde veți cânta?

Concertele vor fi transmise online în datele de 20, 25, 27 aprilie și 4 mai, vor fi difuzate pe pagina de facebook a Asociației Musica Ricercata și pe pagina de facebook a partenerilor noștri. Ele sunt înregistrate în săli de concert din Viena, iar ultimul concert se va transmite de la marea biserică Sfântul Carol, biserică lângă care se află locul morții lui Antonio Vivaldi.


Ce urmează după acest turneu online. Sperați să reveniți pe scenă?

Sperăm să revenim pe scenă. Pentru mine urmează câteva debuturi de operă despre care am să spun la momentul oportun. Voi veni în festivalul George Enescu în luna septembrie, deci voi reveni în România. În luna octombrie pregătesc un alt turneu internațional, pe care sper să-l realizez în mod fizic, deci nu online, dar vă voi informa despre ele la momentul oportun, deoarece, după cum bine știți, planuri prea mărețe nu prea ne putem face în viitorul îndepărtat.


Rodica Vică, vă mulțumesc și vă urez succes și ascultătorii Radio România Muzical vă vor putea asculta într-un concert care se va transmite pe pagina de facebook.

Așa este. În data de 4 mai, concertul de închidere al turneului nostru online, Jazzt Vivaldi.

Interviu realizat de Jeanine Costache