Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu jurnalista Alice Năstase Buciuta

Publicat: marți, 6 Aprilie 2021 , ora 9.55

Între 2 și 27 aprilie, jurnalista moderează o serie de întâlniri online cu muzicieni români și străini implicați în proiectul Suflet în culori


Sunteți realizatoarea unei serii de întâlniri online cu titlul
Dialogurile sufletului. Cum a pornit această idee și ce își propune proiectul?

Proiectul Suflet în culori, acesta este titlul mare sub care se derulează de câțiva ani acest proiect cultural și caritabil deopotrivă, și-a propus în acest an al izolării să realizeze o ediție online, așa cum ne impun restricțiile actuale. Este un proiect al Asociației pentru Muzică, Artă și Cultură și s-a născut din inițiativa fondatorului asociației, Mihai Stan, care și-a dorit să ducă o cauză în care se implica personal - aceea de a ajuta un copil cu autism, prin a-i furniza mai multe posibilități de a avea acces la tratament - să o transforme într-o cauză a mai multor copii, a mai multor suflete în culori și, practic, să pună splendoarea muzicii în slujba unei cauze generoase. Eu m-am apropiat de acest cultural încă de la prima sa ediție, pentru că, mai întâi, Suflet în culori a adunat în săli de spectacole și de concerte mari muzicieni și au fost evenimente cu public. Eu sunt o mare iubitoare a muzicii clasice, o jurnalistă apropiată de acest fenomen și de artiștii din această zonă. Imediat după lansarea proiectului, am devenit parteneri media, eu și revista pe care o reprezint, revista Tango - marea dragoste. Apoi, în anul 2018 am intrat în legătură cu asociația și mi s-a propus să devin eu însămi ambasadoare a acestei cauze nobile și în anul 2019 am prezentat, în sala de la Muzeul de Artă, concertul care i-a avut atunci ca invitați pe muzicienii din Ansamblul Imago Mundi. Dialogurile sufletului. Alice Năstase Buciuta în dialog cu... este de fapt o întâlnire care mă solicită și mă bucură deopotrivă ca om și ca jurnalistă. Sunt interviuri pe care le realizez cu marii muzicieni care au participat la primele ediții ale proiectului și sunt interviuri despre muzică, despre cultură, dar și deopotrivă despre generozitate și despre ce înseamnă să fii diferit într-o lume ca a noastră, care tinde cumva, uneori, să ne uniformizeze. Interviurile noastre conțin întotdeauna și înregistrări muzicale de mare frumusețe, să-și deschidă inima și să facă donații pentru Asociația Help Autism pe care noi o avem ca parteneră.


Cine sunt invitații întâlnirilor online?

Invitații întâlnirilor online sunt o parte dintre muzicienii care au susținut în persoană primele ediții ale proiectului, din anul 2014 până acum. Sunt cântăreți, soliști de mare valoare și vă dau câteva exemple, soprana Rodica Vică, tenorul Ștefan Pop, marea soprană, cunoscută și iubită la noi în țară și pretutindeni în lume, Leontina Văduva, mezzosoprana Andreea Iftimescu, instrumentiști, virtuozi ai domeniilor lor muzicale, precum violonistul Remus Azoiței, pianista Mara Dobrescu, Diana Ionescu, pianistă și domnia sa și Vlad Maistorovici, violonist, Clara Cernat, violonista și soțul ei, pianistul și compozitorul Thierry Huillet. Sunt mulți artiști cu care ne putem mândri. Este marele dirijor Gabriel Bebeșelea, unul dintre invitații noștri. Cred că vă va face mare plăcere să ascultați aceste dialoguri și să aflați și cum și-au petrecut acest an al pandemiei acești muzicieni, pentru că fiecare are câte o lecție de viață din care putem învăța și să-i ascultați vorbind despre lucruri care au valoare.


Interviu realizat de Alexandra Scumpu