Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu prof. univ. dr. Verona Maier despre Stagiunea de marți seară de la Ateneul Român

Publicat: luni, 29 Martie 2021 , ora 11.15

În cadrul Stagiunii de marți seară de la Ateneul Român, mâine, 30 martie, de la ora 19.00, va avea loc recitalul susținut de trio-ul format din violonista Daniela Cobuscean, violoncelista Eleonora Bordînc și pianista Mihaela Culea. Aflate sub îndrumarea prof. univ. dr. Verona Maier de la Universitatea Națională de Muzică din București, cele trei muziciene vor interpreta Trio cu pian nr. 1 op. 8, în do minor de Dmitri Șostakovici, Trio cu pian D 897 în Mi bemol major, "Notturno" de Franz Schubert și Trio cu pian nr. 1 op. 8, în Si major de Johannes Brahms. Derulat fără public în sală, recitalul va fi transmis în direct, on-line.

Detalii despre recital aflăm de la prof. univ. dr. Verona Maier:


Iată că marți va avea loc recitalul susținut de trioul pe care îl îndrumați. Programat inițial pe data de 16 martie, din cauza restricțiilor sanitare, a fost amânat. Cum a fost pentru tinerele interprete să se adapteze situației actuale care poate impune astfel de amânări și, implicit, să întrețină programul în așteptarea noii date?

În principiu, cred că pentru noi toți - vorbesc despre cei care avem ca mijloc de exprimare întâlnirea cu scena sau ca modalitate de găsire a unui loc potrivit - momentul stă sub semnul ideii de flexibilitate. Este un lucru pe care am încercat în primul rând să-l fac cu mine și, după ce l-am făcut cu mine într-o măsură, poate, mulțumitoare, am încercat să-l transmit tinerilor care, oricum, sunt mai dispuși către acest gen de învățare decât noi, cei maturi. Recunosc că nu este a doua, ci este chiar a treia schimbare, pentru că prima fusese într-un mod fericit schimbarea de pe 9 martie pe 16 martie, fiindcă Filarmonica programase un concert care nu merita canibalizat de un altul; era vorba despre concertul dirijat de maestrul Cristian Măcelaru. Ca urmare, suntem la a doua schimbare pe care o face calendarul pentru cele trei tinere, însă lucrul acesta este ca o plăcere amânată, îndrăznesc să spun. Ele abia așteaptă să cânte. Și, cu flexibilitatea despre care vă vorbeam învățată, cred că acest concert vine exact atunci când trebuie.


Programul cuprinde trei opusuri de o mare complexitate și de un lirism aparte. Cum ați gândit această selecție?

Trebuie să recunosc că meritul este aproape integral al lor, așa cum este și ceea ce vor cânta marți, pentru că, în principiu, un profesor face același lucru cu toți studenții pe care îi are sub îndrumare. Meritul principal este al lor, inclusiv în alcătuirea programului și în nivelul la care l-au adus. Înaintea eventualei programări a unui recital, ele au ținut foarte tare să facă Trio-ul de Brahms, un opus care-l pune la încercare pe orice fel de interpret. Ele au o relație excelentă și acest lucru face ca Daniela Cobuscean, Mihaela Culea și Eleonora Bordînc să găsească tot timpul resurse pentru a-și găsi atât timpul, cât și energia necesare pregătirii unor astfel de lucruri. Deci, totul a plecat de la Brahms, chiar dacă era lucrul cel mai greu, și după aceea au venit celelalte două opusuri. Amestecul meu s-a produs atunci când le-am sugerat ca pe lângă cele două demonstrații de forță pe care le reprezintă Brahms și Șostakovici, pe lângă ele m-am gândit că zona foarte lirică din punct de vedere al expresiei pe care o abordează Trio-ul nocturn al lui Schubert ar oferi ascultătorului un moment de liniște și de alternanță foarte fericită cu intensitatea emoțională pe care o presupun celelalte două opusuri.


Știu că în Stagiunea de marți seară va mai urma un alt trio pe care îl îndrumați. Cât de pasionați de muzica de cameră sunt studenții din generația actuală?

Nu știu cât de pasionați sunt, știu însă că toți cei care au o bună măsură a traseului pe care îl poate oferi momentul actual unui tânăr, uneori foarte înzestrat, așa cum este și cazul celor trei băieți de data aceasta - clarinetistul Sebastian Antoneac, violoncelistul Cornelius Zirbo și pianistul Teodor Dumitru… oamenii inteligenți și cu o bună percepție a realității în care se mișcă înțeleg că acest teritoriu este unul care oferă în primul rând o varietate de posibilități de manifestare și de exprimare pe care nu o oferă un instrument singur. Și, într-o formație camerală ai întotdeauna, în modul cel mai cert, doi, unul, șase parteneri de comunicare certă pentru că, pur și simplu, te afli împreună cu ei pe același traseu.


Suntem în plină campanie de vaccinare. Care este opinia dumneavoastră despre aceasta? Considerați că prin vaccinare va fi rezolvată situația actuală și vom putea reveni la normal?

Vorbiți cu un om vaccinat. Acum patru zile mi-am luat și rapelul de la vaccinul pe care l-am făcut din convingere. Și datorită faptului că am avut această ocazie, am îmbrățișat-o rapid nu numai eu, ci și colegii mei profesori. Este, în acest moment, unica noastră șansă să ne întoarcem la ceea ce este vital.

Interviu realizat de Florica Jalbă