Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu violistul Răzvan Popovici
Duminică, 7 martie, are loc un recital susținut de violonista Mihaela Martin, violistul Răzvan Popovici și de pianista Mara Dobrescu. Cei trei vor urca pe scena Ateneului Român începând cu ora 19.00, iar evenimentul se desfășoară sub titlul Concert de mărțișor. Mai multe detalii aflăm de la violistul Răzvan Popovici, într-un interviu realizat de Petre Fugaciu.
De-a lungul anilor ați colaborat atât cu violonista Mihaela Martin, cât și cu pianista Mara Dobrescu. Din câte îmi dau seama însă, este primul recital ce are loc în această formulă. Cum a luat ființă acest ansamblu?
Nu i-aș spune neapărat un ansamblu, ci aș spune mai degrabă o întâlnire muzicală în premieră. Așa cum ați spus, da, ne leagă concerte și clipe de neuitat petrecute împreună - mă leagă, atât de Mara Dobrescu, cât și de Mihaela Martin - iar în acest an, acest concert așa-numit "de Mărțișor" zic eu că este extrem de important nu doar pentru mine ca muzician, ci și pentru Mara pentru că am împărtășit ultimul concert cu public din București înaintea începerii pandemiei și ne-am dorit cumva să arătăm și să anunțăm reînceperea activității muzicale cu public, cum se poate, știm că sunt încă restricții, dar ne bucurăm să avem și numărul permis de ascultători din Ateneu. Și Mihaela, evident, este o mare bucurie să o avem alături de noi. Anul trecut a fost violonista muncheneză Sarah Christian. Și deci, este, din nou, un omagiu adus doamnelor și nu numai din București.
Aș vrea să vorbim puțin despre program. Anume despre lucrările cu care publicul este poate mai puțin familiarizat. De ce au fost alese și care este ideea din spatele acestui program?
Dorim să onorăm doamnele orașului. Devident că este un buchet muzical, sunt foarte multe nimiaturi. Și, pe lângă acestea, sunt câteva piese și părți în formația de trio pentru a apărea, așa cum ați spus, în forma unui ansamblu. Fiind cu toții și soliști, evident sunt piese pentru vioară și pian, sau violă și pian. Mihaela va cânta, printre altele, Melodia lui Piotr Ilici Ceaikovski și Trei romanțe de Robert Schumann. Iar eu am selectat pentru acest concert mai multe piese "îndrăgostite", printre care Cântecul de dragoste al lui Josef Suk, splendida Gitana a lui Fritz Kreisler, apoi din Sonata F.A.E., partea scrisă de Schumann, un intermezzo absolut magnific și copleșitor, nu știu cum s-o descriu, atât de concentrată este emoția în el. Iar împreună vom interpreta patru piese de Max Bruch pentru vioară, violă și violoncel. Iar la sfârșitul concertului ne-am gândit să înveselim publicul - că e nevoie de veselie și bucurie și zâmbete în această perioadă, acest început de primăvară - cu cele cinci piese pentru două viori și pian de Dimitri Șostakovici, o parte a unei muzici de film compusă foarte inspirat de el, în versiunea pentru vioară, violă și pian.
Credit foto: Șerban Mestecăneanu