Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Carnavalul Filarmonicii din Sibiu - ediția a doua

Publicat: joi, 11 Februarie 2021 , ora 10.34

Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu, a fost Invitatul Săptămânii în ”Perpetuum mobile”. Subiectul dialogului de miercuri, 10 februarie 2021, dintre dirijor și realizatorul emisiunii, Lucian Haralambie, a fost Carnavalul Filarmonicii din Sibiu. Evenimentul se desfășoară în perioada  11-14 februarie și este deja la a doua ediție

Până să vă spun ce propunem, avem o glumă internă prin care spunem că dacă anul trecut, în prima ediție, am propus un prim carnaval al Sibiului și am invitat pe toată lumea să poarte măști, normal, de carnaval, acum, cu un umor negru, spunem că am avut un asemenea succes în februarie 2020, încât apoi tot anul s-au purtat măști. Așadar, anul acesta invităm publicul și artiștii să poarte două măști - și masca amuzantă, de carnava, dar și masca de protecție. Anul acesta sporim zilele de carnaval. Dacă anul trecut au fost două zile, acum sunt patru zile. De ce facem un carnaval? După cum știm cu toții, carnavalul este varianta occidentală a Lăsatei secului. Așadar, facem cât mai putem face, înainte de post. Și muzical, ne-am gândit la patru zile - joi, vineri, sâmbătă, duminică, 11-14 februarie. Primul concert, dirijat de Tiberiu Soare, îi are ca protagoniși soliști pe Sorin Petrescu - pianist, solistul filarmonicii, percuționistul Doru Roman și acordeonistul Marko Ristic și avem un program dedicat carnavalului: Anotimpurile de Ceaikovski - un carnaval pentru pian, percuție și orchestră în orchestrația lui Sorin Petrescu, Astor Piazzolla - Five Tango Sensation, pentru acordeon și orchestră de coarde, Joe Porter - The Traveling Carnival și, la final, iarăși în orchestrația lui Sorin Petrescu, Paganini - Carnavalul venețian reloaded, cu i-a spus el, variațiuni pentru pian, percuție și corzi. Asta e prima zi. Ne bucurăm de oaspeții noștri.

Apoi, în a doua zi, ne bucurăm să avem o seară consorțiu; un consorțiu muzical în organizarea Filarmonicii de Stat Sibiu. Am invitat Orchestra Filarmonicii Brașov, soliștii Operei Naționale din Cluj și avem în concert pe scenă Boema de Puccini. Ambele concerte sunt deja sold-out.

În a treia zi, sâmbătă, pe 13 februarie, pentru că Mihai (n.r. Andrițcu), colegul nostru de la vioară, cântă în trupa Hara, am zis să-l invităm cu trupa de suflet și avem un concert pentru tinerii din Sibiu, un concert Hara, tot în Sala mare a Filarmonicii Sibiu, în Sala Thalia.

Iar în ultima seară, împreună cu Trio Nuevo - Laura Ristic, Marko Ristic și Andreea Olariu - și cu o școală de tangouri din oraș, avem o seară de tangouri numită "Anotimpurile Iubirii". E o școală de tango cu care ne bucurăm că am putut să ne împrietenim; e prima dată când colaborăm cu ei, dar cred că mai ales în perioada asta este foarte potrivit ca instituțiile de cultură, instituțiile muzicale, având în vedere faptul că trecem printr-o perioadă dificilă nu doar medical, dar și bugetar, programele se pot susține prin colaborări și, desigur, devin caleidoscopice, ceea ce pentru public cred că este minunat.

Așadar, de carnaval încercăm să fim foarte eclectici, încercăm să fim în acest tip de concept de carnaval în care putem să alegem orice ne dorim.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Filarmonicii și se mai pot achiziționa de pe platforma iabilet.ro.

Carnavalul filarmonicii se încheie duminică, 14 februarie, dar ce urmează în programul Filarmonicii din Sibiu după această serie?

Noi ne-am hotărât ca în acest an să avem în fiecare lună un eveniment. După carnaval, în februarie, îi mai avem invitați pe 18 pe Vlad Conta și Ștefan Cazacu, cu Rossini, Dvorak și De Falla. Pe 25 februarie, pe Mircea Holiartoc și Vlad Răceu la vioară cu Mozart, Grieg și Dvorak. Dar în martie, evenimentul lunii martie - cum e ușor de bănuit… în perioada 1-8 martie avem câteva concerte (joi, vineri, duminică și luni) în care îl avem pe Adrian Petrescu, Emil Vișenescu invitați. Apoi, un cvartet de fagoturi de la noi din filarmonică. Ca, în ziua de 8 Martie să invităm publicul la un program dedicat doamnelor și domnișoarelor, un program susținut doar de băieții filarmonicii, cordarii filarmonicii, cu prelucrări din pop, filme și alte muzici. Toate aceste concerte vor fi acompaniate de data asta, dacă putem să spunem așa, de actorii Teatrului Național "Radu Stanca". Vor găsi cele mai potrivite texte pentru aceste seri dedicate doamnelor.

Sperăm ca toate concertele să se desfășoare și cu public. Legat de această perioadă în care suntem, considerați că vaccinarea este soluția pentru a reveni la normalitate din punctul acesta de vedere, al prezenței publicului în sala de concert? Dumneavoastră vă veți vaccina?

Din punctul meu de vedere, cred că vaccinarea este o soluție. Trăim de mici cu tot soiul de vaccinuri care ne apără de tot soiul de afecțiuni pe parcursul vieții. Acum a apărut această problemă. Dacă vaccinul este eficient, cred că e o soluție vaccinarea. Eu, cu prima ocazie, dacă se va putea, cred că noi intrăm în faza a treia de vaccinare, voi încerca să fiu primul care se vaccinează în speranța că puterea exemplului va convinge și pe ceilalți.

Credit foto: Stefan Neagu