Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Dorian Branea, directorul ICR New York

Publicat: joi, 4 Februarie 2021 , ora 10.51

Domnule Dorian Branea, în toamna anului trecut, în condițiile pandemiei, ați dezvoltat prin Institutul Cultural Român de la New York, un program online, foarte elaborat și dens, de desfășurare a evenimentelor artistice. Am dori să știm care este situația în momentul de față?

În momentul de față suntem, evident, în prelungirea programului nostru digital de anul trecut. Practic, din punct de vedere al securității sanitare, al protocolului sanitar, nu s-au schimbat multe lucruri în New York și în Statele Unite. Din păcate, pandemia este, în continuare, în expansiune. Toate sălile de spectacol, cinematografele sunt închise. În general, sectorul cultural a suferit și suferă foarte mult impactul negativ al crizei medicale. Evident, odată cu replierea noastră în spațiul digital, care a avut loc, practic, imediat după instalarea pandemiei, în martie 2020, programul nostru, în spațiul online, a continuat să se extindă și suntem în prelungirea acelui program, pe care l-am dezvoltat, începând cu primăvara anului 2020.


Ați anuțat că seria Enescu Soirees, derulată online, va continua și în 2021. Cine vor fi interpreții invitați în această nouă ediție?

Pentru că ați adus vorba de seria Enescu Soirees, seratele Enescu de la New York, trebuie spus că este una dintre cele 6 serii permanente pe care le derulăm. Deja am prezentat un recital susținut de violonistul Ion-Alexandru Mălaimare și violista Yoobin Lee și pianista Ji-Min Sung. Cvartetul Arcadia, unul dintre cele mai cunoscute ansambluri camerale românești, o să avem plăcerea să-l prezentăm în săptămânile următoare; Ana Maria Bibescu și Raisa Mihai, într-un recital de chitară. Violonistul Vlad Maistorovici, pianista Diana Ionescu vor oferi un recital tot în seratele Enescu, Maria Tănău, Sujin Lim, Michael Chen, Jeremy Crosmer, un ansamblu internațional, Cristian Ganicenco, Rus Olka, Elisabeth Fessler, Gabriela Iștoc, cunoscuta noastră soprană, acompaniată de Mihaela Spiridon, Irina Rădulescu și Răzvan Florescu, marimba și vibrafon, pianistul Sorin Frișan și violonistul Vlad Hontilă și un recital de pian, Lorena Țecu. Acestea sunt câteva dintre recitalurile pe care le pregătim.


În final, cum priviți dumneavoastră soluția vaccinării, în condițiile în care aceasta poate reprezenta șansa revenirii la o normalitate a vieții muzicale?

Sunt pentru vaccin. Abia aștept și eu și familia mea să ajung la rând. Cred că vaccinarea va permite, atunci când, evident, se va produce în masă și largi categorii din societate vor fi vaccinate, va permite să ne reîntoarcem încetul cu încetul în spațiile fizice. Sigur că ne e foarte dor de publicul nostru, sigur că anumite arte nu se pot exprima decât în această experiență, cu totul și cu totul unică, între artiști și public, dar cred că mai e de așteptat până atunci. Din estimările noastre, probabil în cea de-a doua jumătate a anului, vom putea să încercăm câteva evenimente în spațiul fizic. Desigur și cred că acest lucru se va tot cu precauții serioase și tot cu protocol sanitar, destul de strict.


Interviu realizat de Maria-Isabela Nica