Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu profesoara Ani Paladi

Publicat: luni, 25 Ianuarie 2021 , ora 16.39

La Ateneul român are loc un recital ai cărui protagoniști sunt trei tineri violonceliști: Ștefan Iordachi, Julia Coteanu și Aida Popa. Aceștia sunt cei mai tineri câștigători ai Concursului Internațional de Violoncel "David Popper". Pentru mai multe detalii despre recital și despre acest concurs, ascultăm un interviu cu profesoara acestor tineri instrumentiști, Ani Paladi.

Pentru început, aș vrea să ne spuneți câteva cuvinte despre aceștia.

Cei trei copii pe care i-ați menționat sunt trei violonceliști aproximativ de aceeași vârstă - Julia a împlinit 12 ani, Ștefan are 11 ani și Aida, tot 11 ani - studiază violoncelul începând de la 6 ani și au fost foarte apreciați în competițiile internaționale la care au participat: Concursul "David Popper", în Ungaria, iar apoi în 2020, la un foarte complicat și dificil concurs "Antonio Janigro" din Croația, și apoi la un concurs în Praga, "Jan Vychytil", tot pentru violonceliști. Sunt copii foarte talentați, dar și foarte muncitori și care sunt pasionați de violoncel și de muzică în special.


Cum vorbim despre cei mai tineri câștigători ai Concursului de violoncel "David Popper", aș vrea să ne oferiți contextul necesar pentru această informație. Ce înseamnă Concursul Internațional de violoncel "David Popper" pentru un tânăr instrumentist?

Concursul "David Popper" este un concurs foarte greu. Este o rampă de lansare pentru orice tânăr violoncelist. Doar participarea la această competiție este o mare, mare realizare. Au fost singurii copii europeni care au participat la acest concurs. Practic, am concurat cu copii de pe toate continentele; din Statele Unite, din China, din Koreea, din Australia, copii foarte, foarte bine pregătiți. După aceea, am mers într-o competiție foarte, foarte importantă, Concursul "Antonio Janigro" din Croația, unde au participat doar Aida și Ștefan și au fost foarte, foarte apreciați. Au primit amândoi Premiul I. După care, am mers la Praga și am continuat cu încă o competiție de violoncel, unde și acolo toți cei trei violonceliști pe care îi găzduiește Filarmonica marți au primit Premiul I; au fost foarte apreciați.

În recitalul de marți seara am observat o diversitate repertorială neașteptată. Aproape că nici un nume de compozitor nu se repetă în programul celor trei violonceliști. Cum îi avantajează pe fiecare lucrările alese?

Ne-am gândit să prezinte un repertoriu divers, tocmai pentru a-i ajuta în formarea lor instrumentală. Am abordat de la sonate baroce, la compozitori ruși, apoi piese de virtuozitate de David Popper, piese romantice foarte complicate muzical și am spus că trebuie să punem în program și niște lucrări românești. De fiecare dată când participăm la un concurs, prezentăm o lucrare românească; întotdeauna ne-am propus să facem acest lucru. Îi avantajează pentru că ei sunt copii competitivi, sunt copii talentați, sunt copii foarte muzicali; sunt lucrări foarte complicate din punct de vedere muzical pentru vârsta lor, pentru 11-12 ani.


Interviu realizat de Petre Fugaciu