Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Laurențiu Constantin, despre cea de-a XV-a ediție a Festivalului de Muzică Veche București

Publicat: vineri, 27 Noiembrie 2020 , ora 10.19

Din 27 noiembrie și până în 5 decembrie 2020 se desfășoară cea de-a XV-a ediție a Festivalului de Muzică Veche București. În acest an dificil, organizatorii evenimentului au hotărât că acesta trebuie să meargă mai departe și să se desfășoare într-o variantă online. Laurențiu Constantin, directorul Agenției Medieval Praxis și organizator al seriei a vorbit despre ediția din acest an în cadrul unui interviu acordat în emisiunea Perpetuum Mobile:


Laurențiu, cu ajutorul tehnologiei de secol XXI, continuați să ne oferiți muzica secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea, într-o nouă ediție a Festivalului de Muzică Veche, mutată 100% online. Despre organizarea seriei de anul acesta aș vrea să vorbim pentru început. Cum a fost această trecere în online în cazul vostru?

Întâi de toate, programul ediției a XVII-a, care începe mâine seară, este la a patra variantă anul acesta. Nu are aproape nici o legătură ce ne-am propus în luna ianuarie cu ceea ce se întâmplă acum. Lucrurile au evoluat așa cum știm toți în perioada aceasta complicată, iar noi ne-am adaptat așa cum am putut. Am încercat să facem ceva mai mult decât o simplă mutare în online, adică să filmăm și să difuzăm. Am încercat să facem și vom prezenta câteva live-uri pe lângă câteva concerte înregistrate, filmate, dar filmate dintr-o bucată, adică așa cum sună un live. Practic, am filmat un concert, nu am încercat să facem o filmare ca pentru televiziune, în care să corectăm imperfecțiuni. Am încercat să păstrăm duhul live-ului și, cât de cât, al atmosferei de concert.


Punct cu punct, acum. Chitaristul Xavier Diaz-Latorre și claveciniștii Ketil Haugsand și Yuko Inoue sunt invitații de dincolo de granițele României. Vor susține două dintre cele șapte concerte ale Festivalului de Muzică Veche București. Este vorba despre Chitara regelui și Bach. Fiii și prieteni- acestea sunt titlurile lor. Ce ne propun ei în aceste două seri de festival?

Xavier Diaz-Latorre are un încântător program cu solo de teorbă și chitară barocă din secolul al XVII-lea, program ce recompune cumva atmosfera muzicală de la curtea regală a lui Ludovic al XIV-lea. Programul e construit mai ales în jurul unui repertoriu de Robert de Visee, cam jumătate din repertoriul pe care îl va cânta sâmbătă seară, ceilalți compozitori fiind Francesque Corbetta și Jean-Baptiste Lully. Robert de Visee a fost angajat la curtea franceză la sfârșitul secolului al XVII-lea, dobândind ulterior titlul Maître de Guitarre du Roi și reputația unui muzician legendar. Așa cum unii violoniști își măsoară dibăcia cântând Paganini, lăutiștii, chitariștii sau teorbiștii își măsoară dibăcia cântând Robert de Visee. Visee este un repertoriu al maturității depline, iar Xavier Diaz-Latorre este în acest moment unul dintre primii lăutiști ai lumii; este un mai vechi prieten al festivalului nostru și se află pentru a treia oară invitat în festival.

Bach. Fiii și prietenii este un program cu repertoriu de clavecin și de pianoforte, un program pe care, iarăși, un prieten mai vechi al festivalului nostru, clavecinistul norvegian Ketil Haugsand, a avut bunăvoința de a-l înregistra și de a-l trimite pentru festivalul nostru. Este un program gândit și înregistrat pentru festivalul nostru.


Aceste concerte sunt programate în datele de...?

Xavier Diaz-Latorre cu La guitare du Roi va cânta sâmbătă, pe 28 noiembrie de la ora 7 seara, iar recitalul lui Ketil Haugsand la clavecin și Yuko Inoue - joi, 3 decembrie, tot de la ora 7 seara.


Dar începem cu Bach by concerts - acesta este primul eveniment, cel de mâine seară. 2020 este și an Bach. Se împlinesc 335 de ani de la nașterea sa, respectiv 270 de la moartea sa. Care va fi noutatea din muzica lui Bach prezentată în cadul Festivalului de Muzică Veche București?

Sloganului festivalului nostru de ani de zile este "Descoperă noutatea muzicii vechi!". Noi nu ne ocupăm de arheologie muzicală, ci ne ocupăm de prospețimea acestei muzici. În concertul de deschidere - cum bine ai spus și tu, este aniversare Bach, orice an care are un zero în coadă înseamnă și o aniversare - sunt programate trei concerte de Bach: BWV 1054, BWV 1041 și BWV 1064R. E un gând mai vechi al nostru, de doi ani aproape, să facem aceste concerte. Am reunit muzicieni din București și din țară, respectiv Melinda Beres, Mircea Ionescu și Rafael Butaru la viori baroce, Csibi David la violă, Ciprian Câmpean la violoncel baroc, Istvan Csata la violone, respectiv Raluca Enea la clavecin. Sunt muzicieni din toată țara, care s-au adunat în București, au repetat și sunt gata să ofere acest program. Noutatea muzicii vechi vine din aceea că tălmăcirea fiecărei generații, fiecărui muzician, cu toată rigoarea pe care ei o pun în interpretarea pe instrumentul pentru care a fost scris și în maniera în care se cânta în epocă - manieră care este foarte bine cunoscută întrucât muzica barocă este o muzică cu un grad înalt de elaborare. Tocmai interpretarea acestor oameni, acestor muzicieni încă tineri, aduce noutatea muzicii lui Bach. Noi, organizatorii și muzicienii, suntem convinși că peste câteva zeci de ani nu va mai vorbi nimeni de muzica Madonei, să spunem, peste alți 300 de ani - acum fiind la 200 și ceva de ani după moartea lui Bach - se va cânta muzica lui Bach și se va vorbi despre ea.

Nu e singura sărbătorire. Aș vrea să mai punctez și pe o a doua. În afară de Bach by concerts, pe care-l prezentăm mâine seară în deschiderea festivalului, avem un al doilea concert care, de asemenea, este producție a festivalului nostru, Handel vs. Handel, ce programează concerte, trio-sonate și arii. Este programat pe data de 5 decembrie, tot de la 7 seara.


Este concertul de închidere, nu?

Da. Începem cu Bach, încheiem cu Handel. Cu Mircea Ionescu și Rafael Butaru la viori baroce, Ciprian Câmpean la violoncel, Raluca Enea la clavecin și o tânără și foarte promițătoare soprană în domeniul acesta al muzicii baroce, Cristina Vasilache.


Muzicienilor pe care i-ai amintit li se vor alătura și membrii ansamblului Codex pe durata acestui festival, în lista de interpreți. Unde vor fi disponibile concertele din cadrul Festivalului de Muzică Veche București?

Concertele vor fi disponibile pe paginile de youtube și facebook ale Festivalului de Muzică Veche București, la fel și pe site-ul acestui, www.earlymusic.ro.