Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Cornelius Zirbo

Publicat: luni, 9 Noiembrie 2020 , ora 14.39

Astăzi de la ora 19:00, la Sala mică a Ateneului Român va avea loc recitalul violoncelistului Cornelius Zirbo, acompaniat de pianistul Gabriel Gâțan. Desfășurat fără public, evenimentul va fi transmis live pe conturile de Facebook și YouTube ale Filarmonicii "George Enescu", precum și pe pagina de Facebook a postului nostru.

 

În cadrul Stagiunii de marți seara, veți susține împreună cu pianistul Gabriel Gîțan un recital la Sala Mică a Ateneului Român. Ce ați pregătit publicului care vă va audia online și care au fost criteriile de selecție a pieselor din program?

Lucrările pe care le voi interpreta alături de colegul meu Gabriel Gîțan sunt o serie de opusuri reprezentative pentru repertoriul de muzică de cameră și repertoriul violoncelistic pe care le aprofundăm în perioada aceasta la facultate și pe care ne-am gândit că ar fi frumos să le prezentăm publicului virtual. Este vorba de două cicluri de Schumann - Piese fantezie op.73 și Adagio și Allegro op. 70, Sonata în mi minor de Brahms și Sonata de Claude Debussy.


În calitate de câștigător al unui premiu special la Concursul "Moștenitorii României muzicale", organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, ați prezentat în această toamnă un recital din seria Concertelor Roz, tot alături de pianistul Gabriel Gîțan. Aveți, așadar, experiența de a interpreta fără public în sală, recitalul fiind însă transmis live. Cum receptați această formă de prezentare în fața unui public existent, dar invizibil?

Cu sinceritate vă spun că reprezintă o mare provocare pentru noi. De fiecare dată când aveam ocazia de a cânta pentru cineva și de a avea un public se crea o conexiune între noi, ca interpreți, și public, o conexiune vitală și absolut importantă care, la rândul ei, ne punea în postura de a ne deschide în fața publicului și de a cânta. Fără public, totul e un pic mai auster, mai lipsit de sens, însă știm că în spatele ecranelor sunt oameni care ne ascultă și aceasta ne motivează, ne dă un imbold, să cântăm cu drag pentru ei, chiar și așa, în condițiile în care suntem și pentru care nu putem face nimic deocamdată.


Tot ca premiu al Concursului "Moștenitorii României muzicale" a fost și sesiunea de înregistrări oferită de Radio România Muzical. Programul ales cuprindea Sonata în re minor de Claude Debussy pe care o vom audia și în recitalul de marți și Sonata op. 26 nr. 2 în Do major de George Enescu. În ce stadiu sunteți în acest moment? Ați finalizat înregistrările?

Le-am finalizat și așteptăm cu nerăbdare să audiem rezultatul final. Inginerul de sunet încă lucrează la montarea înregistrărilor, dar așteptăm cu sufletul la gură să le ascultăm, să vedem ce am realizat.


Pentru viitorul apropiat, ce aveți în plan?

Eu și Gabriel mai avem câteva recitaluri până în decembrie, însă prioritatea noastră este să acumulăm cât mai mult repertoriu, să ne familiarizăm cu diferitele limbaje ale diferiților compozitori. Dorim să învățăm de la cât mai mulți maeștri, să mergem la cât mai mulți profesori putem - la profesori de muzică de cameră, la profesorii de specialitate. Interesul nostru este să creștem ca formație și când se vor deschide sălile - și cursurile și concertele, să putem să împărtășim cu ceilalți ce am reușit să acumulăm în această perioadă. Probabil că acesta este unul dintre avantajele acestei perioade, faptul că poți să te focusezi foarte mult pe creșterea ta și pe studiu individual; e o perioadă propice pentru așa ceva.


Interviu realizat de Florica Jalbă