Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Pianista Monica Florescu si violistul Traian Boala, membru al Cvartetului Arcadia in dialog cu Gabriel Marica

Publicat: miercuri, 28 Octombrie 2020 , ora 20.47

Stagiunea camerală Florescu Fernandez&Friends și Radio România Muzical, organizează la Sala Oglinzilor a Forumului German din Sibiu, pe 1 noiembrie, de Ziua Radio România, un concert cameral eveniment, susținut de Cvartetul Arcadia. Ei bine, alături de noi, prin telefon se află pianista Monica Florescu, în calitate de gazdă a evenimentului. Și violistul Traian Boală, membru al Cvartetului Arcadia. Bine ati venit alaturi de noi.

Monica Florescu: Bun găsit.

Monica, Florescu, ce poți să ne spui despre stagiunea camerală, Florescu Fernandez&Friends?

Monica Florescu: Această stagiune camerală a fost înființată acum cinci ani când eu, Monica Florescu pianistă și soțul meu, violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev, ne-am mutat în Sibiu și ne-am angajat ca soliști la Filarmonica de Stat Sibiu. După o colaborare de mulți ani împreună și după cei 15 de ani de activitate în Belgia și ulterior a vreo trei ani în Mexic, am achiziționat o experiență în muzica de cameră și ideea de a forma o stagiune camerală a fost practic, o dorință. Noi ne dorim din tot sufletul ca artiști, ne dorim ca Sibiul sa fie un centru de referință al muzicii de cameră din România și bineînțeles recunoscut pe plan național, dar și internațional.


Această stagiune a luat ființă în anul 2015, nu-i așa?

Monica Florescu: În 2015 am început primele proiecte și vreau să menționez că această stagiune este practic pe cont propriu, pe forțe proprii, deci menționez că este un proiect independent realizat cu resursele noastre și consider astăzi că este o mare reușită. Faptul că putem invita un ansamblu, precum Arcadia spre exemplu, care în general e foarte solicitat și e foarte prins în programele filarmonicilor, să facă parte din stagiunea noastră la Sibiu.


Cum se desfășoară anul acesta stagiunea, ținând cont de condițiile speciale în care se desfășoară practic, viața noastră?

Monica Florescu: Pe fondul incertitudinii pe care o trăim astăzi, evenimentele cu public, practic, se anulează de la o zi la alta, faptul că noi putem susține în continuare aceste concerte, este un lucru deosebit, aș spune eu și cu toată modestia, pot spune că este remarcabil la acest moment, pe plan național și vreau să mulțumesc tuturor celor din Sibiu, vreau să mulțumesc sibienilor că au susținut această stagiune și încă de la începutul ei, noi am avut sprijin, în primul rând din partea publicului. Și acest public sibian, care ne-a arătat sprijinul, a dovedit practic, necesitatea susținerii pe termen lung a unui astfel de proiect. Apoi au început să ni se alăture parnteneri, cum ar fi Primăria Municipiului Sibiu și Forumul German, care ne-a pus la dispoziție sala în care noi ne desfășurăm aceste concerte. Vreau să mulțumesc acestor oameni că au fost și sunt alături de noi și creează o atmosferă culturală deosebită în acest oraș. Lucrul acesta merită cred eu, toată recunoștința noastră ca artiști.


Am vorbit cu gazda evenimentului. Să vorbim acum și cu interpreții. De fapt, reprezentantul interpreților, cu numeroase premii importante internaționale, concerte pe scene importante ale lumii, discuri apărute la case prestigioase. Cvartetul Arcadia este considerat cel mai reprezentativ cvartet românesc al momentului. Traian Boală, bine ai venit.

Traian Boală: Bine v-am găsit.


Cum vă simțiți voi în această postură, aceea de cvartet reprezentativ românesc?

Traian Boală: Noi, vă spunem sincer, că nu ne considerăm neapărat cel mai reprezentativ un cvartet. Exista un număr de cvartete cu prestigiu și valoare în România, dar ne onorează foarte mult această titulatură. Suntem conștienți că reprezentăm într-un mod foarte elegant și frumos imaginea țării noastre în străinătate.


Te-aș ruga să ne vorbești despre programul concertului de duminică, de la Sibiu.

Traian Boală: Vom interpreta o lucrare compusă anul acesta de maestrul Dan Dediu. A fost compusă în contextul așa zisului An Beethoven, pentru că se împlinesc 250 de ani de la nașterea compozitorului, și Dan Dediu s-a aplecat asupra acestui fenomen printr-un cvartet compus și inspirat din muzica lui Beethoven, care se numește Fur Ulisse, cu trimitere la Fur Elise, dar în acest caz este vorba de Ulisse, personajul care călătorește și încearcă să găsească răspunsuri în lume. Este un cvartet pe care l-am citit, studiat, aprofundat și interpretat deja pe scenă, cu foarte mare plăcere. Și al doilea cvartet din program, bineînțeles, Beethoven, Cvartetul op. 131


Prima audiție absolută a lucrării semnată Dan Dediu, ar fi trebuit să aibă loc aici, la Sala Radio, din păcate concertul a fost anulat de pandemie, așa că, Cvartetul Fur Ulisse de Dan Dediu a fost cântat pentru prima dată la Cluj, într-un concert cu public. Cum a fost primită lucrarea de cei care s-au aflat acolo, în sală?

Traian Boală: Deloc surprinzător a fost primită într-un mod foarte, foarte apreciativ de către toată lumea din public. Adică, bineînțeles, nu am stat de vorbă cu toți, dar foarte mulți au venit ulterior să ne felicite și să ne spună cât de mult au apreciat și plăcut, lucrarea lui Dan Dediu. Dar, cum spuneam, nu a fost o surpriză, pentru că am mai cântat și alte cvartete de Dan Dediu, am mai cântat și în orchestră lucrări scrise de el și întotdeauna a avut un succes foarte mare la public. Are o modalitate de a scrie, în așa fel încât să satisfacă și interpretul și ascultătorul, în egală măsură.


Și pentru voi, membri ai Cvartetului Arcadia, această lucrare a fost evident o noutate. Cum v-ați simțit voi interpretând această partitură pe scenă?

Traian Boală: Ca la noi acasă. Având în vedere muzica de Beethoven, având în vedere că muzica lui Dan Dediu din acest cvartet este foarte, foarte mult inspirată de muzica lui Beethoven, ne-am simțit foarte natural și foarte, cum am spus, ca acasă și în continuare, chiar astăzi am avut o repetiție pentru concertul de duminică de la Sibiu, în continuare, de fiecare dată când noi cântăm lucrarea, avem o plăcere deosebită.


Nu știm cu precizie când s-a născut Beethoven, e adevărat, dar există documente care spun că pe 17 decembrie este ziua în care a fost botezat. Ei bine, Radio România Muzical va difuza, în acea zi, înregistrarea concertului pe care voi, membrii Cvartetului Arcadia îl veți avea la Sibiu. Atunci va fi prima audiție radiofonică a Cvartetului de Dan Dediu. Trecem la un alt subiect, să zic, unul dintre cele mai afectate domenii în pandemie este cel artistic. Vreau să vă întreb, cum v-ați adaptat la perioada de restricții și dacă există cumva o parte pozitivă a acestei pauze prelungite?

Monica Florescu: Aici, aș putea să vă spun că în perioada aceasta noi am făcut concertele în formulă de live streaming, deci când nu am putut beneficia de public. Am suferit foarte mult, pentru că este extraordinar să împărtășești publicului și sala goală și acustic vorbind este altfel decât când avem publicul în jurul nostru, dar eu personal și noi, eu și soțul meu, în această stagiune camerală, am învățat și descoperit foarte multe. În această perioadă, partea pozitivă ar fi că ne adaptăm la noile tehnologii și pur și simplu, am fost nevoiți să învățăm singuri, cum să plasăm luminile, microfoanele, inclusiv transmisia live și cred că este o școală extraordinară pentru noi, dacă avem sprijinul de foarte multe ori, al LiveStreaming Romania, care ne ajută cu transmisia. Noi am învățat alături de ei foarte multe lucruri, pentru a putea fi independenți în aceste timpuri incerte și a putea continua conexiunea noastră cu publicul, căci asta ne interesează, ca oamenii să aibă parte de muzica de cameră.


Traian Boală, voi membrii Arcadia, cum v-ați adaptat la pandemie?

Traian Boală: Inițial, când a fost perioada aceea de carantină, am făcut niște înregistrări, fiecare la el acasă, editate ulterior de mine, pe calculator, ca să putem publica și să avem o activitate cât de cât, în perioada aceea. Apoi, după ce s-au mai eliberat din restricții, am avut un număr de concerte, inclusiv la București, în cadrul Festivalului Vara Magică. Acum în toamnă am avut un număr de concerte la Satu Mare, la Oradea, în Cluj, de care ați pomenit mai devreme. Deci, activitatea noastră, în mod surprinzător este destul de activă în perioada aceasta, dar ne așteptăm ca acum, având în vedere că din ce în ce mai multe orașe își închid sălile, lucrul acesta să se mai rărească. Intrebați de o parte pozitivă a acestei pauze. Nu știu ce să vă răspund neapărat la întrebarea aceasta. Din punctul nostru de vedere, pur artistic, este un mare neajuns, faptul că, în primul rând, apropierea față de public este din ce în ce mai rară și mai puțină, și în al doilea rând, faptul că practic nu se știe aproape nimic de ce se va întâmpla în câteva zile, sunt concerte programate apoi și anulate. Ținând cont de situația în care ne află. Nu ne plângem, că asta este situația. Va trebui să trecem, întreaga societate peste momentul acesta. Dar, până una alta, încercăm să ne continuăm cât se poate de mult activitatea artistică.


Anul viitor veți împlini 15 ani de activitate, nu-i așa? Veți marca într-un fel special această vârstă, să spunem, fragedă, a Cvartetului?

Traian Boală: Dacă se va putea, bineînțeles. Nu avem un plan. În continuare, sunt multe planuri. Am avea turneu în Japonia, în Marea Britanie, dar în momentul de față este foarte greu să mai planifici ceva, dar vom creiona, în cazul în care va fi posibil, vom creiona un moment, ca să sărbătorim.


Bănuiesc că, continuați proiectul vostru,
Mieczysław Weinberg, nu-i așa, Integrala Cvartetelor de coarde?

Traian Boală: Da, este programată următoarea sesiune de înregistrări, în martie 2021. Dar, în continuare, vom vedea dacă se va putea călători, dacă se va putea face acest lucru.


Monica Florescu, ce evenimente muzicale ai în plan pentru perioada următoare?

Monica Florescu: Pentru perioada următoare, desigur că suntem nevoiți să colaborăm pe plan nașional și ne bucurăm de această ocazie să invităm pe muzicieni deosebiți din România în stagiunea noastră camerală. Vor fi proiecte în continuare cu violonistul Valentin Șerban, cu violistul Răzvan Popovici, dreictorul festivalului SoNoRo. Acești muzicieni deosebiți vor mai fi prezenți în stagiunea noastră. Au fost și stagiunea trecută. Vor mai fi prezenți în stagiunea noastră, începând cu anul viitor și alături de ei se vor mai alătura și alții, pentru că noi mai avem și ideea de a colabora cu muzicieni pe plan internațional foarte valoroși, care au fost în stagiunea noastră și va mai urma, o dată ce vom putea să reluăm practic, activitatea și pe plan internațional și să putem chema și alți muzicieni. Deocamdată ne axăm pe valorile de aici, din țară. Sperăm să ne revedem în curând și cu publicul. Intenționăm să contribuim în continuare la crearea de noi posibilități de a putea invita acești artiști valoroși și acest lucru ne dorim.


Monica Florescu, Traian Boală, vă urez succes și să ne auzim sănătoși, cu speranța că viitorul ne rezervă vremuri mai bune.

Monica Florescu: Așa să fie. Arcadia, vă așteptăm cu drag la Sibiu.

Traian Boală. De-abia aștept să ne vedem și să cântăm acolo.

Interviu realizat de Gabriel Marica