Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu Monica Florescu despre stagiunea Florescu Fernandez&Friends
Duminică, 11 octombrie începe noua stagiune camerală Florescu Fernandez&Friends. Primul recital, propune o temă interesantă, "Scrisori de dragoste ale lui Beethoven". Despre ce este vorba?
De cinci ani de zile facem această stagiune. Noi ne-am concentrat pe Beethoven anul acesta, deoarece sunt 250 de ani de la naștere și din cauza situației actuale foarte multe concerte au fost anulate, drept care, cu orice ocazie putem, vrem să-l sărbătorim pe Beethoven. Așadar, acest concert este dedicat de data aceasta scrisorilor lui de dragoste, niște scrisori care au fost găsite neexpediate, nu se știe cui au fost adresate, dar aceste scrisori vor fi citite de actori de la Teatrul Radu Stanca din Sibiu, împreună cu mine care voi interpreta fragmente din sonatele lui Beethoven, cât și o sonata întreagă, în finalul recitalului, muzică care ilustrează de fapt, un pic, această atmosferă a scrisorilor lui de dragoste în relație cu perioada în care el compunea aceste lucrări selecționate de noi și acest lucru vrem să-l prezentăm publicului nostru de aici și de peste tot, deoarece concertul nostrum va fi transmis live pe internet. Se va transmite de la Sala Oglinzilor a Forului German din Sibiu, la ora 17.00
Ce alte formații camerale vor fi prezente în această stagiune?
Avem bucuria să invităm artiști de renume international, cu care noi am colaborat. Menționez câteva nume, violonistul Ioan Șerban, violistul Răzvan Popovici, directorul Festivalului SoNoRo, cât și Cvartetul Arcadia. Sunt numele a câtorva dintre muzicienii care vor participa în această primă parte a stagiunii în acest an. E vorba de concerte susținute în octombrie și noiembrie și decembrie.
Tema stagiunii este adaptată vremurilor, "Atins prin muzică".
Am ales acest titlu, având în vedere situația actuală, când, de fapt, atingerea este din ce în ce mai distanțată, din motive evidente, iar noi considerăm că muzica, practic, are rolul de a ne conecta. Am reflectat la situația actuală și ne-am dat seama ca muzicieni, că rolul nostru este practic, de a ajuta publicul, care în această perioadă este privat de foarte multe evenimente culturale. Deci, rolul nostru este de a restabil această legătură și conexiune între noi ca oameni. Pentru noi este foarte important publicul și atunci, "Atins prin muzică", are rolul acesta de a reconecta oamenii prin muzică ca să nu se simtă izolați și energia noastră ca muzicieni, cred că poate aduce un surplus de bine, într-o societate care are nevoie de muzică.
Din câte știm, concertele stagiunilor Florescu Fernandez&Friends au și o dimensiune educativă. Fiecare lucrare interpretată fiind precedată de scurte explicații și repere istorice. Va fi la fel și de această dată?
Această idee, să prezentăm concertul și într-o dimensiune educativă, este o dorință de-a noastră de a apropia publicul și de a-l familiariza cu muzica clasică. Anumiți compozitori au și scris foarte mult și au lăsat scrisori sau diverse gânduri în legătură cu piesele pe care le compuneau, care au ajuns ulterior mari capodopere și cred că este important ca publicul să se familiarizeze cu acest lucru, ca să-i vadă pe acești compozitori, oameni care au trăit în vremuri grele și ei, s-au confruntat cu multe greutăți și au reușit, detașându-se practic, de vremurile grele, să transmită și să ducă un mesaj prin artă. Concertele noastre sunt dedicate tuturor generațiilor. Noi încurajăm, atât oamenii în vârstă care vin mereu la concertele noastre, cât și tinerii și copiii lor. Pe timpul pandemiei, în luna martie, cât și aprilie, când a fost o stare de urgență în care nu s-a putut susține nici un fel de concert cu public, noi ne-am conectat cu echipa Livestream Romania și ei au decis să ne ajute cu acest lucru să transmită toate concertele noastre online și am rămas și pe această formulă. Este important să-l transmitem live ca să aibă mai multă lume acces la acest eveniment și să poată chiar să și revadă ulterior, chiar dacă nu poate fi prezent în Sibiu la acest eveniment.