Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Violoncelistul Cornelius Zirbo, despre participarea la Bursa 'Moștenitorii României Muzicale'

Publicat: miercuri, 29 Iulie 2020 , ora 11.22

Unul dintre câștigătorii unui premiu special în urma participării la concursul pentru obținerea Bursei "Moștenitorii României Muzicale" este și tânărul violoncelist Cornelius Zirbo. Despre proiectul prezentat, aflăm mai multe în interviul următor.

Pentru sezonul următor, 2020-2021, mi-am propus să particip la o serie de masterclassuri importante, cu muzicieni consacrați, pe care eu îi admir și care ar putea avea un impact în dezvoltarea mea profesională, așa că pentru proiectul, pentru bursa "Moștenitorii României Muzicale" am propus o serie de masterclassuri, în Statele Unite, în Germania și în Marea Britanie.


Cum a fost toată această experiență pentru tine? Nu-ți este străin modelul acesta de trimitere a unor înregistrări către un juriu, dar în cazul bursei "Moștenitorii României Muzicale", totul a fost desfășurat în online din cauza perioadei prin care trecem. Cum ai văzut tu toată această desfășurare?

Desigur, pentru noi ca muzicieni, ar fi fost mult mai interesant să fi avut șansa să performăm live, dar este de apreciat faptul că, în ciuda acestei conjucturi nefericite fără precedent, concursul s-a desfășurat online și nu s-a anulat ca majoritatea celorlalte evenimente. Eu de exemplu, m-am înscris la foarte multe concursuri în perioada aceasta și majoritatea dintre ele au fost anulate, așa că, o mare apreciere pentru bursa "Moștenitorii României Muzicale", pentru faptul că au decis să continue concursul și nu l-au anulat.


Unul dintre concursurile la care te-ai înscris și se va desfășura până la urmă, este concursul internațional George Enescu. Te pregătești chiar acum pentru această competiție. Cu ce gânduri te apropii de acest concurs?

Este, fără îndoială, o mare provocare pentru mine. E primul mare concurs la care particip până acuma și am ales să nu-mi fac prea multe scenarii, să nu mă gândesc dinainte la ce s-ar putea întâmpla, ci m-am focusat foarte mult pe pregătirea pentru concurs, care pentru mine este extrem de benefică. În ultimele câteva luni de când mă pregătesc intens pentru concurs, simt că am făcut niște progrese uriașe și consider că asta este cel mai important.


Interviu realizat de Lucian Haralambie