Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Violoncelistul Răzvan Suma despre concertul susținut în cadrul Festivalului Zilele Muzicii Româno-Americane organizat de Filarmonica de Stat Sibiu

Publicat: vineri, 3 Iulie 2020 , ora 13.47

Sâmbătă, 4 iulie, pe Esplanada Sălii Thalia, este rândul Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu să concerteze în cadrul Festivalului Zilele Muzicii Româno-Americane, ediția a XVII-a. Ansamblul simfonic va fi dirijat de Tiberiu Soare în concertul care va începe la ora 21:00. Solistul serii va fi violoncelistul Răzvan Suma care a vorbit despre revenirea pe scenă, după perioada de carantină impusă de noul coronavirus, cu Lucian Haralambie:


Mă bucur foarte tare că se reintră într-o cvasinormalitate. Pentru mine este primul concert după această perioadă foarte dificilă pentru toată lumea. Mă bucur foarte tare că revin pe scenă. Mă bucur foarte tare că revin alături de Tiberiu Soare - un prieten, un profesionist, un om pe care-l admir. Filarmonica din Sibiu este una specială pentru mine pentru că, într-un fel, am copilărit aici. Bunicii mei au avut o casă aici și, practic, toată copilăria mi-am petrecut-o și la Sibiu.

Ceea ce este special în acest concert este faptul că interpretez trei piese de Astor Piazzolla și una de Faure, dar asta de încălzire; am zis totuși să avem o piesă tampon între repertoriul orchestral care se va întâmpla înainte și să mergem în zona argentiniană trecând prin Franța, unde Piazzolla a trăit foarte mult. Aceste piese... pe două dintre ele le-am mai cântat: Grand tango, o piesă scrisă pentru marele violoncelist Mstislav Rostropovici, apoi o piesă dedicată contrabasistului lui Piazzolla, Kicho (porecla lui era Kicho și chiar așa se numește și piesa). Iar pentru mine este o încântare să descopăr acest nou aranjament făcut de Julian Caeiro, un mare aranjor argentinian, un prieten de altfel, și mi-a făcut ultimul aranjament la Adios Nonino.

Pentru mine este un concert special, un concert care se adresează întregului public, este pentru absolut toată lumea. Precum știm, Piazzolla este un compozitor foarte elaborat și a fost o încântare să colaborez cu Filarmonica din Sibiu. De fiecare dată e la fel, de fapt!