Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Mihai Stan

Publicat: miercuri, 17 Iunie 2020 , ora 12.18

Seria de concerte Muzicieni români la Roma se apropie de final. Ultimele două evenimente din cadrul stagiunii online vor avea loc în 21 și 24 iulie. Despre acestea și despre organizarea proiectului aflăm mai multe de la Mihai Stan, responsabilul de proiecte la „Academia di Romania in Roma”.

Vă rog să ne vorbiți despre planul acestui proiect. A fost gândit de la început în forma online sau a trebuit modificat din cauza pandemiei?

Proiectul a fost gândit în mod special pentru această situație în care încă ne aflăm, și anume faptul că a trebuit să ne reinventăm și să fim alături de public și de artiști în mod virtual și nu în mod fizic; și-atunci, acest proiect a fost gândit special pentru această perioadă. Pe 21 iunie ne vom întâlni într-o ediție specială dedicată Sărbătorii Muzicii de la Roma. În fiecare an, în data de 21 iunie, primăria Romei organizează Sărbătoarea Muzicii de la Roma și iată că anul acesta vom sărbători acest eveniment printr-un concert realizat la Brașov de violonistul Vlad Maistorovici și pianista Diana Ionescu. Concertul se numește MozartON 2020 și va fi prezentat în colaborare cu Vibrate Festival Brașov și Centrul multicultural al Universității Transilvania din Brașov. Această micro-stagiune se va încheia săptămâna viitoare, pe 24 iunie, cu ocazia Zilei Universale a Iei 2020, printr-o înregistrare specială transmisă de Ansamblul Imago Mundi, în care interpretează piesa Doina Oltului. Fiecare instituție, după cum am putut bine vedea, a trebuit să se reinventeze, să treacă în mediul online, să fie aproape atât de public, cât și de artiști. Noi am gândit acest proiect încercând să marcăm, să aniversăm, să omagiem anumite momente, cum a fost marcarea Zilei Internaționale a Jazzului, omagierea lui George Enescu, a lui Ciprian Porumbescu, Paul Constantinescu, Niccolo Paganini etc., marcarea Zilei Europei. Am încercat totuși ca această stagiune să aibă și o semnificație. Fiecare dintre muzicienii prezentați în această micro-stagiune au avut oarecum o legătură și o semnificație, nu a fost doar, pur și simplu, o micro-stagiune prezentând muzicieni români sau muzicieni străini care iubesc România, cum este cazul compozitorului francez Thierry Huillet.


Stagiunea s-a desfășurat în mediul online, unde interacțiunea dintre artist și public își pierde din naturalețe. Având în vedere acest fapt, cum ați descrie reacțiile publicului?

Ținând cont că totul a fost nou și pentru noi, aș putea spune că reacția publicului în mod virtual a fost una pe măsură, publicul așteptând datele comunicate pentru a vizualiza piesele prezentate de fiecare muzician, iar proiectul s-a desfășurat foarte bine, având peste 200,000 de vizualizări pe pagina de facebook a Accademiei di Romania. Deci, aș putea spune că a avut succes până în acest moment.


Interviu realizat de Petre Fugaciu