Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Andrei Ioniță

Publicat: miercuri, 8 Aprilie 2020 , ora 18.05

În timpuri de carantină, muzicienii sunt acasă. Stăm de vorbă cu câțiva dintre cei mai cunoscuți muzicieni români despre cum traversează această perioadă. Interviurile sunt difuzate la Radio România Muzical și la Radio România Actualități, în cadrul emisiunii România în stare de urgență, programată zilnic, de la ora 13.20.

O perioadă dificilă! Ce ți se pare cel mai dificil în această perioadă?

Cel mai dificil este faptul că nu putem fi pe scenă. Poate că alți oameni pot să lucreze de acasă. Un concert din sufragerie nu se compară cu un concert dintr-o sală de concerte. Este, într-adevăr, foarte, foarte dificil. Se discută deja despre anularea întregii stagiuni, poate până la sfârșitul verii. Festivalurile de vară se anulează deja; de exemplu, festivalul de la Verbier. Sperăm ca de la toamnă să putem reveni pe scenă și să ne bucurăm de momente plăcute alături de public.


Există însă și aspecte pozitive în această situație?

M-am reapucat de studiul la pian mai serios.

Folosesc timpul și pentru a învăța repertoriu nou de violoncel. Mai există câteva concerte moderne, contemporane pe care trebuia să le acumulez în repertoriu.


Este aceasta o perioadă în care putem să ne și redescoperim pe noi?

Sper că va fi! Momentan, tot ce pot spune este că am folosit timpul acesta și ca pe o minivacanță, sper să nu fie prea prelungită. Normal că este un moment de introspecție, dar cred că cel mai important este să ne păstrăm optimismul și să nu lăsăm această criză să ne schimbe starea de spirit prea mult.


Acum aș vrea să ne recomanzi o piesă interpretată de tine pe care o consideri aducătoare de speranță și apoi să ne recomanzi poate alte piese muzicale pe care le consideri potrivite - pot să fie interpretate, evident, de oricine - pentru a fi ascultate în această perioadă.

Arioso de Johann Sebastian Bach. Este o lucrare pe care eu o dau cu mare, mare plăcere la bis. Cred că există câteva înregistrări atât audio, cât și video... În rest, pot spune că merită să ascultați Bach în continuare.


Ce planuri sunt pentru viitoarea stagiune?

Deja încep să fie reprogramate câteva concerte. Voi cânta și alături de Vadim Repin la Festivalul Transsiberian. Trebuia să fiu zilele acestea acolo. Alte concerte cu Orchestra Simfonică din Hamburg, London Philharmonic Orchestra - debut și multe altele.


Tu ești în momentul acesta la Berlin, nu?

La Berlin acum, în carantină... nu ies decât la cumpărături afară din casă și încerc să fac și puțină mișcare în acasă.
Interviu realizat de Cristina Comandașu