Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Traian Boală, membru al Cvartetului 'Arcadia'

Publicat: luni, 24 Februarie 2020 , ora 12.58

Mieczysław Weinberg este compozitorul asupra căruia s-au oprit membrii Cvartetului 'Arcadia' pentru noul lor recital. Anul acesta, cvartetul înregistrează integrala cvartelelor compozitorului polonez născut în anul 1919. Cvartetul Arcadia va apărea la Sala Radio pe 8 octombrie 2020, în cadrul proiectului Radio România Muzical "Moștenitorii României muzicale".

Marți, 25 februarie, veți susține două recitaluri în București, începând un concert educativ la Colegiul Național "Ion Neculce" de la ora 13.00. Nu este prima inițiativă de acest gen pe care o întreprinde ansamblul. Cum vedeți importanța acestor evenimente?

Este o idee, o practică pe care am abordat-o de acum doi ani, pentru că am realizat importanța educației tineretului în ceea ce privește muzica clasică în general și muzica pentru cvartet, în cazul nostru. Sperăm ca pe viitor să se vadă și în prezența publicului în sălile de concerte. Cu toții cred că suntem de acord că sănătatea unei societăți, printre altele, se măsoară și prin nivelul culturii ei. În ceea ce privește concertele noastre educative, întotdeauna am fost încântați să le susținem. Chiar au avut un real succes în rândul elevilor. De fiecare dată când am avut un astfel de concert, au fost foarte încântați, au venit pe scenă, au interacționat cu noi, am povestit ulterior... totdeauna a fost o plăcere să le susținem.


Tot mâine veți susține și un recital dedicat compozitorului Mieczysław Weinberg. Când a apărut pentru dumneavoastră interesul pentru creația sa?

Weinberg este un compozitor care, de câțiva ani, a început să devină din ce în ce mai apreciat. Casa noastră de discuri, Chandos Records din UK, și-a dorit în mod expres să înregistrăm integrala cvartetelor lui; este vorba despre 17 cvartete. Prima sesiune de înregistrări va începe acum, în martie și va include cele trei cvartete pe care le vom cânta mâine seară: cvartetele nr.2, nr.5 și nr. 8.


Vorbeați despre inițiativa casei de discuri de a înregistra această integrală. Vorbiți-ne despre cum ați recepționat această idee, deoarece eu, unul, mă gândeam că ansamblul a venit cu ideea și producătorii au trebuit convinși!

Acesta a fost cazul cu integrala cvartetelor de Bartok, pe care am realizat-o cu ei. Noi am propus proiectul, ei au fost inițial reticenți, dar i-am invitat la un concert de-al nostru în care am cântat Cvartetul nr. 4 de Bartok și atunci s-au hotărât să facem acest proiect. Dar în ceea ce privește integrala Weinberg, a fost ideea lor. Casa de discuri nu are colecția ei cu cvartetele de Weinberg. Noi am fost cei reticenți inițial. Am audiat cvartetele, apoi am început să le studiem, să le aprofundăm și, ușor, ușor, am început să ne îndrăgostim de muzica lui în mod real. Este chiar foarte, foarte inspirată, cu multă fantezie, iar melodiile sunt extraordinar de frumoase. Și, senzația mea personală a fost de parcă le-am auzit dintotdeauna! Sunt atât de bine scrise și atât de interesant conturate că, pur și simplu, rămân în minte după ce le audiezi o singură dată.

Concertul cameral susținut marți, 25 februarie, de Cvartetul Arcadia, este programat la ora 18.00, la Palatul Tinerimii Române din București, Str. Schitu Măgureanu, lângă stația de metrou Isvor. 


Interviu realizat de Petre Fugaciu