Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Raluca Munteanu

Publicat: duminică, 23 Februarie 2020 , ora 13.17

Fundația Pro Patrimonio și UiPath Foundation lansează programul Academia de Muzică și Educație pentru Copii. Proiectul are dublu scop – acela de a dezvolta potențialul copiilor din comunitățile rurale din împrejurimi, și, totodată, de a conserva și folosi în scop educațional casa memorială George Enescu de la Mihăileni, monument istoric. 

Anul acesta, în casa memorială de la Mihăileni, județul Botoșani, funcționează un centru educațional înscris în programul Academia de Muzică și Educație pentru copii. Cum a pornit ideea acestui proiect?

Ideea Academiei de Muzică și Studiul Sunetului de la Mihăileni a apărut cam prin 2014, odată cu descoperirea casei și începutul lucrărilor de salvare a ei, din partea oamenilor locali, din partea comunității, care și-au dorit să găsească în casa Enescu mai mult decât un muzeu, loc în care copiii și tinerii să aibă o șansă la educație de calitate și muzică. Ideea a reușit să se materializeze în acest an, cu sprijinul Fundației UiPath, care împreună cu noi, va derula, pe lângă Academia de Muzică și un program de future acceleration program, dedicat copiilor din mediul cu vulnerabilitate ridicată, în care, pe lângă muzică, vor fi sprijiniți să recupereze lacunele educaționale în domeniile de matematică, română, engleză și informatică. Cu acest sprijin, practic, încercăm să oferim comunității și să oferim modele și pentru alte locuri de patrimoniu. Sperăm să fie un parteneriat deosebit și demn de urmat.


Care este motivul care v-a determinat să vă îndreptați atenția către copiii din comunitățile rurale?

În general, fundația Pro Patrimonio lucrează preponderent în mediul rural, mediul rural fiind unul dintre cele mai puțin în atenția autorităților și mai ales pe zona de patrimoniu. Clădirile istorice sunt o resursă specială de istorie și de coeziune pentru comunitate, astfel încât toate lucrările pe care le facem, nu le facem doar în ideea de a salva doar o clădire, ci de a reda această clădire comunității și de a avea o semnificație și o importanță pentru localnici. Ele trebuiesc aduse în secolul XXI, trebuie să funcționeze la nevoile de acum, dar să păstreze și să aducă tot timpul în atenție importanța, valoarea și istoria locului.


Ce fel de activități se vor desfășura, de fapt, în acest centru educațional? Va fi vorba numai de lecții de educație muzicală?

Pentru început vor fi ore cu copiii din zonă, atât de muzică, de matematică, română, engleză, făcute în parteneriat cu Fundația UiPath. Nu se adresează doar copiilor. Academia de Muzică are în intenție să se adreseze și tinerilor și muzicienilor de toate nivelurile, care pot veni să studieze, să compună, să ia contact cu localnicii, profitând de ambianța casei Enescu. În afară de cursuri și concerte, încercăm să organizăm și alte ateliere care au la bază meșteșugurile tradiționale, pentru a pune în lumină tot specificul locului.


Ați format deja o echipă care să se ocupe de activitățile educaționale oferite de centru?

Suntem în lucru. Pentru o primă fază, am identificat profesorii de muzică care sunt dispuși să colaboreze cu noi și muzicieni, chiar de talie internațională, sunt dispuși ca pe timp de vară și în timpul lor liber să vină și să concerteze sau să facă masterclass-uri în zonă. Aș menționa aici pe pianista Raluca Știrbăț, care de fapt a și descoperit casa și căreia i se datorează tot efortul de a o salva și pe violonistul Alexandru Tomescu, care a început deja în anii trecuți masterclass-uri cu studenți la Conservator.


Interviu realizat de Larisa Scumpu