Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical

Publicat: joi, 20 Februarie 2020 , ora 17.02

În 13 februarie, Uniunea Europeană de Radio a publicat o statistică din care reiese faptul că cele mai multe concerte cu muzică clasică transmise în direct  de un post post public european pot fi ascultate la Radio România Muzical.

Așadar, pe scurt, suntem primii într-un top pe 2019 întocmit de Uniunea Europeană de Radio, care a numărat efectiv transmisiunile internaționale, iar Radio România Muzical a oferit în medie un astfel de eveniment la patru zile, ceea ce este cu adevărat o performanță. Te-aș întreba, Cristina, pentru că nu cred că este întâmplător rezultatul, care e strategia care a dus la acest rezultat? De fapt, de ce transmitem mai mult decât alții?

E foarte simplu. Ne propunem să facem lucrul acesta pentru că am considerat că dacă avem la dispoziție posibilitatea de a transmite în direct de pe mari scene internaționale, este o obligație în calitatea noastră de post public să facem acest lucru. Apoi, dincolo de această posibilitate, este munca echipei care a realizat aceste transmisiuni directe, a comentatorilor pe care cred că-i cunoașteți foarte bine și cărora, de fapt, li se datorează această performanță. Aș vrea să amintesc aceste nume, sunt foarte importante pentru noi: Anca Ioana Andriescu, Luminița Arvunescu, Monica Cengher, Andreea Chiselev, Jeanine Costache, Laura Mânzat, Irina Cristina Vasilescu - sunt cele pe care le-ați auzit la microfon pe parcursul anului 2019 la Scena europeană sau la Seara de operă; producător - Mihai Stănescu, cel care și el însuși a comentat niște concerte, iar dincolo de aceasta a avut grijă de aceste transmisiuni în direct. Eu consider că radioul este viu în direct și cred că toți cei care facem radio suntem de acord cu acest lucru. Să ai în direct nume atât de mari ca cele pe care le avem săptămână de săptămână - știți foarte bine că măcar o dată pe săptămână transmitem în direct de pe o mare scenă internațională - e un lucru cu totul deosebit, este o șansă acordată ascultătorilor noștri. Să ne amintim doar că un bilet la aceste spectacole costă câteodată niște sume pe care nici cei chiar cu dare de mână nu și le permit, dacă ai cum să ajungi, așa că este într-adevăr un lucru pe care consider că trebuie să-l facem și va rămâne una dintre prioritățile postului nostru și pe viitor.


Într-adevăr, să spunem că în această numărătoare nu sunt incluse transmisiunile din țară, din Festivalul Enescu - zecile de transmisiuni directe...

Recunosc că le-am numărat pe cele din Festivalul Enescu. Au fost 62. Cele internaționale au fost 77. Celelalte, pe care le-am făcut în direct din București sau din țară să știți că nu le-am mai numărat, dar și acelea au fost de ordinul zecilor...


... cel puțin două pe săptămână.

Deci, excluzând concertele de la Sala Radio aici... deci, da, cred că este o muncă imensă, care se face cu o echipă foarte mică. Să ne reamintim că noi suntem cu totul 24 de realizatori și mai avem vreo doi colaboratori, care sunt tinerii pe care-i pregătim, așa că da, este o performanță pentru această echipă și mă bucur și că foarte mulți tineri din România aleg să asculte programele noastre. Este o mândrie și că, pe parcursul anului 2019, 50% dintre ascultătorii noștri sunt cu vârste până în 49 de ani.


Ce urmează? Avem un an Beethoven înainte, vor fi cu siguranță multe concerte și sub această umbrelă. Ne propunem să depășim acest număr?

Cu siguranță cred că-l vom depăși pentru că, spre deosebire de anul trecut, nu mai avem acum Festivalul Enescu, deci asta înseamnă că și-n luna septembrie vom avea mai multe transmisiuni în direct internaționale posibil de făcut. Sigur că există Anul Beethoven și este un proiect special al Uniunii Europene de Radio din care noi am preluat cât am putut din concertele oferite. Sunt, desigur, aceleași puncte principale ca și în anii anteriori, festivalurile de vară - ne gândim măcar la BBC Proms și la festivalul de la Bayreuth, Richard Wagner... De fapt, știți cum e, noi vedem ce primim, alegem și, practic, răspundem unei oferte, evident în funcție și de posibilitățile noastre concrete de a asigura o echipă care să realizeze comentariul.


Toate informațiile, pe site-ul nostru în primul rând.

Da. După cum știți, avem pe site-ul nostru un link cu transmisiuni directe internaționale. Acolo punem cu o lună, practic, în avans toate transmisiunile directe care vor urma. De asemenea, există și posibilitatea de a le reasculta tot pe site-ul nostru, 30 de zile de la data concertului... așa că sunt toate datele ca ascultătorii noștri să se bucure din plin de tot ceea ce oferim.


Interviu realizat de Ștefan Costache