Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Alexandru Tomescu

Publicat: miercuri, 15 Ianuarie 2020 , ora 11.36

Concertele Filarmonicii „George Enescu” din zilele de 16 și 17 ianuarie 2020 vor marca deschiderea Anului Ludwig van Beethoven, în care aniversăm 250 de ani de la naștere. Programul, alcătuit exclusiv din lucrări ale compozitorului german, va conține uvertura Creaturile lui Prometeu, op. 43, Concertul în re major pentru vioară și orchestră, op. 61 și Ruinele Atenei, op.113. În ipostaze solistice se vor afla Marius Boloș, Ana Stănescu și Mihai Raicea, iar solistul Concertului pentru vioară și orchestră va fi Alexandru Tomescu, pe care îl veți asculta în următorul inteviu.

Anul 2020 marchează un moment cultural de o importanță deosebită: aniversarea a 250 de ani de la nașterea lui Ludwig van Beethoven. În acest sens, concertele Filarmonicii „George Enescu” de pe 16 și 17 ianuarie vor avea un program integral Beethoven, iar una dintre lucrări va fi Concertul în re major pentru vioară și orchestră. Ce loc ocupă în repertoriul pe care-l abordați?

Nu puteam să las deoparte acest concert al lui Beethoven, mai ales în acest an, cu o aniversare atât de importantă. Mă bucur că sunt din nou pe scena Ateneului, ca solist al Filarmonicii în acest concert. Concertul de Beethoven este, fără îndoială, unul dintre concertele care te definesc ca violonist. Este unul dintre cele trei-patru mari concerte pe care trebuie să le abordezi într-o viață și care te învață foarte mult. Nu mă refer din punct de vedere tehnic, cât, în special, din punct de vedere muzical, din punct de vedere spiritual. Este un concert cu care crești împreună toată viața, pentru că, cred că niciodată nu ajungi să-l cunoști pe de-a întregul și mereu și mereu trebuie să revii asupra lui, să cauți, să explorezi, să experimentezi.


Întrucât nu vă aflați la prima colaborare cu dirijorul Jin Wang, ce anume v-a determinat să reveniți pe scenă alături de acesta?

Am cântat în numeroase concerte cu maestrul Jin Wang. Îmi amintesc cu plăcere când am cântat, de exemplu, cu Orchestra Națională Radio, în aceeași seară, ambele concerte de Prokofiev. Așadar, am găsit alături de el, un partener de scenă foarte atent, foarte bine pregătit, care știe întotdeauna să fie acolo unde este nevoie de el și sunt sigur că vom avea o colaborare foarte bună și de această dată.


În ultimii ani, publicul românesc v-a putut asculta și în cadrul Turneului Stradivarius. Plănuiți ediția 2020?

Desigur. Ediția 2020 o plănuiesc încă de anul trecut și este deja în lucru și avem deja pregătite niște surprize foarte, foarte interesante pentru publicul meloman și, de asemenea, lucrez și la edițiile din anii viitori, pentru că de idei nu duc lipsă. Sunt atâtea lucruri minunate, atâtea lucruri extraordinare de explorat și de împărtășit publicului. Sper să am timpul și energia necesare, pentru a duce la bun sfârșit toate aceste proiecte.


De-a lungul carierei ați lansat un număr însemnat de produse discografice, în care ați abordat lucrări solistice, pentru ansamblul cameral sau opusuri concertante. Ne putem aștepta la un nou album în viitorul apropiat?

Da, am în plan o nouă lansare de disc anul acesta. Cel mai probabil va fi în cadrul turneului Stradivarius de anul acesta. Nu vreau încă să divulg exact conținutul lui. Tot ce pot să vă spun este că vioara va fi însoțită de un instrument mai puțin obișnuit.


Interviu realizat de Vlad Ghinea