Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Marin Cazacu

Publicat: marți, 14 Ianuarie 2020 , ora 11.36

Domnule Marin Cazacu, urmează un eveniment important, dedicat Zilei Culturii Naționale, în care sunteți implicat. Pe 14 ianuarie, ansamblul Violoncellissimo, al cărui fondator sunteți, va susține pentru prima oară un concert la Istanbul. Ce ne puteți spune despre această apariție?

Este un concert inedit pentru spațiul asiatic. Într-adevăr, ansamblul Violoncellissimo, pentru prima dată va apărea într-un concert cu totul deosebit la Istanbul, în cadrul unui festival, care, iată, rezonează foarte bine cu Ziua Culturii Naționale, care are loc pe data de 14 ianuarie. Este implicat și Institutul Cultural Român și Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir din Istanbul, organizatorul fiind Centrul Național de Artă Tinerimea Română. Acești tineri violonceliști au făcut deja spectacole în majoritatea orașelor din România și pe scenele cele mai importante din Statele Unite, Franța, Belgia, Germania, Italia, Portugalia, iată suntem prezenți de data aceasta și la Istanbul. Muzica pe care o vom prezenta, într-adevăr, acoperă de la muzica clasică, către divertisment, trecând prin jazz, rock și folclor românesc autentic.


În anul 2019, ansamblul a susținut cu succes primul său turneu. Va urma un al doilea în anul 2020?

În toamna anului 2020 va urma cel de-al doilea turneu în România, pentru că primul a avut un succes deosebit. Publicul își dorește revenirea acestui ansamblu și în 2020, de fapt, vor fi mult mai multe concerte decât în prima ediție, așa cum ne-am propus noi să impresionăm prin prezența acestui ansamblu, pentru că muzica clasică este accesibilă și prin repertoriul pe care îl propunem, dorim să facem cunoscut instrumentul pe care noi îl iubim atât de mult și pe care îl îmbrățișăm în fiecare zi.


Tot cu ocazia celebrării Zilei Culturii Naționale va concerta și Orchestra Română de Tineret, pe scena Ateneului Român.

În concertul de miercuri seară de la Ateneul Român, Orchestra Română de Tineret, dirijată de maestrul Gabriel Bebeșelea, avându-i ca soliști pe violonistul Alexandru Tomescu și violoncelistul Ștefan Cazacu, va fi prezentă într-un moment cu totul special, în care cele mai populare și mai frumoase lucrări din repertoriul românesc vor suna pe scena Ateneului Român și eu sper ca oaspeții invitați la acest eveniment să aprecieze, atât calitatea interpretărilor, cât și prezența acestei orchestre, care degajă pasiune și dăruire pentru această profesie, la superlativ.


Ce proiecte urmează în anul 2020 pentru Orchestra Română de Tineret?

Are, ca întotdeauna, prezențe naționale și internaționale. Dintre cele internaționale, participarea la Festivalurile de la Ruse din Bulgaria, de la Chișinău, din Republica Moldova, de la Festivalul Gustav Mahler, de la Toblach, din nordul Italiei, Festivalul Alto Adige, tot din Italia, de la Bressanone, Festivalul Rhinului, de la Kastel din Germania. De asemeni, la Berlin, în cadrul unui concert cu totul special, dedicat Zilei Naționale a României, cu tineri muzicieni din România și din Germania, Orchestra de Tineret România-Germania și prezențele românești vor fi numeroase, pentru că participarea la Festivalul Vară Magică și la Festivalul Enescu și muzica lumii, vor împlini, să spunem, activitatea acestei orchestre în acest an special.


Interviu realizat de Maria-Isabela Nica