Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Voicu Radescu, directorul Greenhours Jazz Fest

Publicat: luni, 20 Mai 2019 , ora 13.41

Am bucuria să informez ascultătorii Radio România Muzical, faptul că în Calea Victoriei se fac ultimele pregătiri, pentru o nouă ediție, a XI-a, a Green Hours Jazz Fest. Voicu Rădescu, directorul Green Hours Jazz Cafe și inițiator al acestui festival este alături de noi. Cum ați gândit, cum se profilează această a XI-a ediție?

Deja a devenit ușor rutinier a XI-a ediție, un șir lung de evenimente de acest fel pe care le-am organizat până acum. Rămâne ca o linie roșie să spunem, eclectismul pe care îl dorim acestui festival. În acest sens, atât muzica prezentată va fi foarte diversă, muzicienii sunt toți de o valoare ridicată cel puțin, în schimb, diversitatea direcțiilor muzicale este absolută. A XI-a ediție pentru noi este aproape mai importantă decât a X-a, considerându-ne în zona underground concept a ceea ce facem aici în Green Hours. Încă un lucru cred că are o relevanță în plus anul acesta, pentru că este vorba despre al 25-lea an în care Green Hours Jazz & Theater Cafe - acum am adăugat și această bucată importantă din activitatea noastră - funcționează neîntrerupt.


Câteva detalii despre programul festivalului...

Vom începe cu o zi pe care am numit-o "Ladies Night", de fapt "Ladies Evening" pentru că aceste concerte sunt anunțate începând cu 6.30 PM. Asta înseamnă că vor începe în jurul orei 19,00. În această "Ladies Night" va exista o trupă românească "Laura's Five". Este vorba despre Laura Benedect, basistă de jazz, un lucru mai rar. Ne-am bucurat să o invităm în festival, împreună cu patru companioni, tot tineri, tot dinamici. Scena londoneză va fi foarte bine reprezentată în muzica lor, ea fiind influențată de acest nou val al jazz-ului din Londra. Al doilea concert din seara respectivă este Maria Răducanu - Mihai Griener. Pe Maria Răducanu n-o mai prezint. Mihai Griener, nici el n-ar trebui prezentat foarte mult, este parte importantă a Cvartetului și Cvintetului internațional al Mariei. În ziua următoare, este programat un Trio de muzicieni elvețieni, împreună cu un muzician din zona Insulelor Capului Verde, Keita/Bronnimann/Niggli - muzica va avea conotații inclusiv africane. Urmează seara, un alt concert special. Astfel am încercat să organizăm acest festival. Este vorba de un aproape solo al saxofonistului italian Antonio Raia, inginerul său de sunet este în același timp artist și va influența, va completa, va ambienta cu efecte electonice, concertul excelentului saxofonist Antonio Raia. Bartosz Dworak Quartet din Polonia - nu mai prezint ce înseamnă polonezii în jazz-ul european - concertul lor va avea loc pe 25 mai. Este destul de cunoscut în România, tânărul Jakub Dworak, este contrabasist și a cucerit aplauzele iubitorilor de jazz și admirația fetelor și a doamnelor care au fost prezente la concertul organizat de noi acum un an. Următorul concert va fi unul destul de experimental, este vorba despre Aki Takase (tocmai de aceea), o pianistă japoneză care în anii '70 a început să facă furori prin modalitățile altfel de a aborda pianul și muzica. Este însoțită de Christian Weber din Elveția și de Michael Griener, același Michael Griener despre care vorbeam înainte că va cânta cu Maria Răducanu. Va fi un concert de asemenea interesant și cu alunecări serioase și în același timp splendide spre muzica de mâine, o muzică de avangardă. În 26 mai, duminică avem un concert Petros Klampanis Trio, este un contrabasist grec, care de peste 10 ani funcționează foarte mult în cluburile new-yorkeze, împreună cu grupul său, Kristjan Randalu - la pian din Estonia, și Bodek Janke din Polonia la baterie. Va fi un concert așa cum se poate auzi într-un club serios din New-York.

El propune și un workshop.

Da, Petros Klampanis va avea un workshop la @Creart - Teatrelli în Piața Lahovari nr.7 , de la ora 12,00, duminică 26 mai. Sfătuim, sugerăm muzicienilor din preajmă, dar și publicului să asiste. Intrarea va fi liberă. Ultimul concert - Month of Sundays este al unui grup de austrieci care cântă într- o zonă aproape ambientală, dă impresia aceasta, o muzică având și influențe psihedelice, foarte interesantă, lină și puternică. Pe scurt, cam atât. Există și pliantul-afiș al festivalului pentru cine dorește să afle mai multe detalii, realizat de Victor Bartiș, graphic-designerul de ani de zile al festivalului.

Cu alte cuvinte publicul de jazz de la noi va avea oportunitatea de a-și lărgi orizontul, de a cunoaște noul val european prin intermediul acestei ediții Greenhours Jazz Fest.

European și nu numai, prin Aki Takase care vine cu spiritul japonez, prin Keita care vine cu muzica africană, și Petros Klampanis care reprezintă New-York-ul. Dar sigur, Europa este cea mai reprezentată. Diversitatea este cea care caracterizează cu siguranță acest festival și valoarea muzicienilor.

Interviu realizat de Marina Nedelcu