Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Festivalul Cluj Modern - interviu cu compozitorul Adrian Pop

Publicat: miercuri, 3 Aprilie 2019 , ora 9.31

Începând din 6 aprilie, Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj organizează o nouă ediție a Festivalului Cluj Modern. Concertele vor putea fi ascultate la Radio România Muzical. 

Această ediție a festivalului coincide cu aniversarea centenarului Academiei de Muzică Gheorghe Dima. Există o energie diferită față de edițiile precedente?

Desigur că există energie diferită, datorită întregii atmosfere festive, să spunem, pe care Academia de Muzică clujeană o simte în acest an. Reprezentarea școlii clujene se va constitui într-o adevărată panoramă istorică, ceea ce duce la mărirea formatului, de la șapte la opt manifestări, dintre care două sunt consacrate exclusiv repertoriului clujean. Ansamblurile invitate sunt mai multe decât de obicei, de această dată. Vom avea Ansamblul Profil din București, Ansamblul SonoMania din București, Cvartetul Gaudeamus din Brașov, Ansamblul 2e2m de la Paris, un remarcabil ansamblu francez, toate acestea, vor interpreta și muzică de compozitori clujeni, într-un evident compliment pe care ni-l fac cu ocazia aniversării. Deci, da, putem spune că are un format care se adresează în mod special acestui moment.


Ce ne puteți de lucrările românești din acest an?

Lucrările românești, de vreme ce lucrările clujene sunt în așa număr și nu sunt neglijate nici compozițiile altor creatori din spațiul nostru cultural, sunt într-o preponderență foarte, foarte pronunțată. E aproape ca un festival de muzică românească, dar evident, nu exclusiv. Avem și lucrărie de compozitori de pe alte meleaguri. Ansamblul 2e2m care deschide festivalul nostru și care este în afară de deschiderea festivalului și un fel de deschidere în avanpremieră a unui eveniment bilateral român-francez, sezonul România-Franța, ne aduce un fel de concert de gintă latină, cu doi compozitori francezi, doi români și o compozitoare italiană, cu primă audiție absolută a compozitorului român, Matei Pop, compozitoarea cealaltă din România este Diana Rotaru.


Cum a fost gândit programul concertului de încheiere a festivalului?

Concertul de încheiere este dat de Filarmonica Transilvania, care este, cum știm, o formație de prim-rang și care ne este partener în fiecare din festivalurile noastre cu desfășurare bianuală. Acest concert va cuprinde o primă audiție a maestrului Cornel Țăranu, care este și fondatorul festivalului Cluj Modern. Se numește Jeux de palindrome. Se va încheia cu lucrarea șlagăr a lui Sabin Pautza, Jocuri II pentru orchestră. Va cuprinde o primă audiție absolută a compozitorului Gyorgy Selmeczi, se numește Joc de pehlivani și este o comandă a festivalului nostru, iar punctul de maximă atracție este ceea ce cred că e primă audiție românească a unei lucrări vocale de Olivier Messiaen, numită Poem pour Mi. Cristian Mandeal va dirija, Rodica Vică va cânta solo, deci avem o mare încredere într-un succes al acestui final de festival contemporan.


Interviu realizat de Vlad Ghinea