Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Filip Papa

Publicat: luni, 1 Aprilie 2019 , ora 12.41


Domnule Filip Papa, în data de 1 aprilie, formația camerală din care faceți parte, cu pianistul Daniel Goiți ca invitat, susține un recital în cadrul celei de-a doua ediții a evenimentului "Armonii albastre" - eveniment organizat în beneficiul tinerilor și copiilor care suferă de autism. Ce ne puteți spune în plus despre acest eveniment? Ce finalitate concretă și-a propus?

Rolul nostru în acest proiect este cel de a polariza în jurul nostru publicul și iubitorii de muzică dimpreună cu cei care vor să dea o mână de ajutor acestor copii. ANCAAR este Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România. Evenimentul face parte din campania a unsprezecea care precedă Ziua Internațională a Conștientizării Autismului. "Armonii albastre" se cheamă numai de doi ani, dar de cinci ani eu cred că particip la acest eveniment pentru strângere de fonduri și am și văzut această finalitate. De fiecare dată sunt prezentate date care să arate concret cum a ajutat această asociație. Împreună cu pianistul Daniel Goiți vom interpreta Cvintetul de Brahms în do minor pentru pian și cvartet de coarde, în speranța că personalitățile noastre cumulate vor putea aduce mai mulți oameni la concert.

Veți prezenta Cvintetul cu pian op.34 de Johannes Brahms, considerat de unele voci drept apogeul creației camerale brahmsiene. Există o semnificație specială pentru alegerea acestei lucrări în contextul de care vorbeam?

Anul acesta am ales acest cvintet pentru că, sigur, are o semnificație specială în sensul că este foarte dramatic, care aduce în lumină atât dramatismul cât și bucuria vieții, ceea ce consider că este exact subiectul pe care noi îl discutăm în raport cu copiii bolnavi de autism.


Aveți un program încărcat săptămâna ce urmează; pe lângă recitalul de la Iași, mai susțineți alte două concerte la Sala Radio - în data de 3 aprilie, ca solist, iar în data de 4 aprilie, un alt concert cameral tot cu Cvartetul Ad libitum. Ce ne pregătiți ca program?

Este o plăcere pentru noi să fim pe scena Radioului în mai multe ipostaze pentru că, țin să menționez, după acest concert, primul violonist al cvartetului - Remus Azoiței - va susține un concert cu Orchestra Națională, vineri. Programul, ca solist: Variațiunile pe o temă rococo de Piotr Ilici Ceaikovski pentru violoncel și orchestră. Iar pentru concertul din data de 4 aprilie, am ales cu cvartetul un program care pornește de la primul cvartet scris de Haydn, op.1nr.1, care este splendid, urmat de un cvartet timpuriu de Mozart, urmat, după pauză, de un cvartet simfonic, și anume primul cvartet al lui Johannes Brahms în do minor.


Ce urmează pentru Cvaretul Ad libitum?

Următoarele concerte pe care le vom interpreta la Filarmonica din Iași... de-acum suntem parte a unui proiect pe care-l derulăm, și anume Integrala Cvartetelor de Johannes Brahms. Pregătim apariția noastră pe scena Festivalului "George Enescu" cu Cvartetul Ad libitum în ipostază de solist alături de Orchestra Filarmonică "Moldova" din Iași, urmat de un concert la Iași cu cvartetul și o deplasare la Londra pe data de 3 octombrie.


Interviu realizat de Vlad Matei