Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Matei Varga

Publicat: vineri, 22 Martie 2019 , ora 12.54
Muzicianul român se alătură Companiei de dans „Matthew Westerby” pentru o serie de concerte la Hudson Guild Theater.


Începând din data de 29 martie, veți susține o serie de concerte la New York alături de soprana Lori Phillips și Compania de dans "Matthew Westerby". Cum a început această colaborare?

Colaborarea, practic, a început acum șapte ani, când am avut, de asemenea, un proiect în care am lucrat nu cu această soprană sau cu compania de dans, dar cu regizorul acestui spectacol. pentru că, în fapt, nu este chiar un concert, este mai degrabă un spectacol care dorește să aducă un omagiu zarzuelei. Zarzuela este un fel de operetă a culturii hispanice - atât în Spania, cât și în Cuba, și poate chiar în Portugalia. Deci, în urmă cu șapte ani, am colaborat cu The Hudson Guild Theater, unde va avea loc și acest proiect acum - Romanzas de Zarzuelas am colaborat, cum spunea, într-un proiect dedicat lui Chopin. A fost un proiect foarte interesant pentru că, practic, am spus povestea vieții lui într-o oră cu actori și cu un pianist, adică eu, care a cântat anumite pasaje, anumite lucrări foarte cunoscute din creația lui Chopin. Am rămas cu o amintire cu totul deosebită despre acel spectacol și regizorul lui, Jim Farlow, m-a rugat acum câteva luni să colaborăm din nou la acest proiect care a fost conceput ca omagiu în urma tristei dispariții a sopranei Montserrat Caballe în luna octombrie a anului trecut. După cum probabil ascultătorii știu, Montserrat Caballe a înregistrat mai multe iscuri cu zarzuele, discuri absolut superbe, pe care le recomand cu toată căldura ascultătorilor noștri. Și, deci, ideea acestui spectacol a pornit de la frumusețea acestor piese - cumva uitate, cumva necunoscute - și din dorința de a aduce un omagiu atât lui Montserrat, cât și acestui gen poate mai puțin cunoscut din cultura hispanică.


Cum a fost ales programul?

Atât eu, cât și regizorul și soprana am făcut un pic de cercetare și am decis un număr de treisprezece lucrări care vor fi prezentate în acest spectacol. Din aceste treisprezece lucrări sunt foarte mândru să spun că cinci dintre ele sunt lucrări pentru pian solo, deci nu în totalitate zarzuele, pentru că o zarzuelă se presupune că este o piesă operistică sau de operetă, dar cele cinci lucrări care se depărtează oarecum de ideea seratei, cel puțin în aparență, sunt compoziții ale compozitorului și pianistului cubanez Ernesto Lecuona pe care l-am descoperit, realmente, acum, după atâția ani de studiu al muzicii, un artist cu totul excepțional și un pianist desăvârșit. Sunt fericit să aduc publicului și aceste miniaturi ca niște bijuterii ale lui Lecuona, pe care sper de asemenea să le pot prezenta și-n alte concerte de acum înainte, și în România la un moment dat atunci când voi veni.


Interviu realizat de Petre Fugaciu