Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Alice Barb, directoarea Casei Artelor Dinu Lipatti

Publicat: marți, 19 Martie 2019 , ora 9.33

O parte însemnată a programului este reprezentată de expozițiile și proiecțiile de filme. Ce loc ocupă muzica?

Muzica, bineînțeles că, într-un asemenea festival nu poate ocupa decât locul principal și în fiecare seară am invitat artiști din toate generațiile cu câte un recital extraordinar. Avem șase recitaluri, așadar. Cinci dintre ele sunt 100% cu piese românești, pentru că unul din scopurile cu care Centrul Cultural Casa Artelor Dinu Lipatti a fost înființat de căre Primăria Generală este acela de promovare a culturii românești, avându-l ca vârf de lance, bineînțeles, pe Dinu Lipatti, în casa căruia ne vom afla. Recitalurile sunt absolut minunate. Ele sunt susținute de artiști din toate generațiile. Este vorba de Mădălina Dănilă, o tânără pianistă pe care noi o promovăm, de Ion Bogdan Ștefănescu, marele flautist, acompaniat de doamna Verona Maier, la pian, de mezzosoprana Oana Andra și baritonul Alexandru Chiriac, care vor interpreta un recital de lieduri românești. E vorba de pianistul Toma Popovici, câștigător al marelui premiu la Festivalul Lipatti din 1997 și sâmbătă și duminică vom avea două recitaluri extraordinare, cu doamna Ilinca Dumitrescu, tot cu un program 100% românesc și vom încheia festivalul duminică seară cu un recital extraordinar, susținut de Viniciu Moroianu, care la rugămintea mea a alcătuit o integrală, pe care o va interpreta în premieră absolută, dacă vreți, în festivalul nostru. E vorba de integrala pieselor pentru pian solo, compusă la maturitate de Dinu Lipatti. Intrarea la festival, ca de obicei, la evenimentele noastre este gratuită și vă așteptăm cu foarte mare drag la un maraton cultural, de o săptămână.


Personalitatea lui Dinu Lipatti reprezintă obiectul a numeroase cercetări în ceea ce privește activitatea sa de pianist și de compozitor. În ce fel va reflecta această ediție, noutățile?

Duminică, noutatea absolută a celei de-a treia ediții a Festivalului Dinu Lipatti, constă în faptul că vom avea o lansare de carte, cartea de memorii Strada Povernei 23, scrisă de fratele lui Dinu Lipatti, ambasadorul Valentin Lipatti, un om de mare cultură, un diplomat excepțional, un om care a făcut istorie și de la cărui dispariție se vor împlini, peste o săptămână, 20 de ani. Această lansare va avea loc în prezența academicianului Răzvan Theodorescu și Irina Margareta Nistor, care ne vor evoca personalitatea fratelui lui Dinu Lipatti, ambii frați făcând istorie, unul în artă, în cultură, celălalt în cultură și în diplomație. Anul acesta, cred că o noutate foarte importantă este interpretarea Integralei pieselor pentru pian solo compuse de el, pentru că, puțină lume știe, că Dinu Lipatti, în afară de faptul că a fost un pianist de geniu a fost și un mare compozitor. În fiecare recital, în fiecare seară, compozițiile lui, una, două, trei sau chiar Integrala din final, vor fi interpretate la rugămintea mea de artiștii invitați.


Interviu realizat de Vlad Ghinea