Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Tiberiu Soare

Publicat: vineri, 8 Februarie 2019 , ora 12.49

Vineri, 8 februarie, ora 19.00, la Palatului Cercului Militar Național din București are loc un eveniment de relansare a două volume semnate de Tiberiu Soare.

Ce anume a motivat această dublă relansare a celor două volume - De ce mergem la operă? și Nouă povești muzicale?

Motivul evident este că tirajul inițial, primele ediții, s-a epuizat. În afară de asta, cred eu că e benefic pentru toată lumea care e interesată de fenomenul muzical, de fenomenul de operă, dar și să afle despre viețile marilor compozitori sau despre traseul lor artistic e benefic să ajungă această carte la cât mai mulți oameni. În orice caz, găsesc un lucru bun faptul că cei de la Fundația "Calea Victoriei" au găsit de cuviință să relanseze aceste două volume, această a doua ediție.


Care a fost impulsul inițial al acestor cărți?

Nu a existat un impuls propriu-zis, nu pot vorbi despre asta. Niciodată nu m-am considerat un autor. Întâmplarea a făcut să fie așa pentru că, împreună cu Fundația "Calea Victoriei", organizez aceste conferințe. Inițial au pornit pe teme muzicale foarte generale, după care, în colaborare cu Opera Națională București, am organizat niște conferințe chiar în foaierul galben, în foaierul de la etajul 1 al Operei Naționale București, pe teme centrate pe repertoriul instituției respective. Era vorba de titluri de operă și de balet aflate în repertoriul Operei Naționale București la acea dată. Multe dintre ele se regăsesc, de altminteri, și acum în repertoriul instituției. Conținutul conferințelor respective a fost înregistrat, s-a efectuat o transcriere și, bineînțeles, o minimă redactare pentru a ajunge pe suport scris. Insist pe minima redactare pentru că, de fapt, conținutul nu a fost modificat în nici un fel, am vrut chiar să se păstreze acel stil de adresare oral, așa cum era în serile respective la conferințe. Pentru mine erau niște seri foarte speciale; îmi făcea foarte mare plăcere să merg și să le vorbesc oamenilor despre muzică. Și, cine știe, la un moment dat poate că vom repeta isprava. Vom vedea. Ideea de a include conținutul conferințelor sub formă de volume, de cărți, nu-mi aparține; e ideea Sandrei Ecobescu - președinta Fundației "Calea Victoriei". După un prim moment de oarecare derută, am stat și m-am gândit puțin și mi-am dat seama că s-ar putea să fie o idee bună. S-a dovedit a fi până la urmă o idee bună pentru că, iată, primele ediții au ajuns deja la cititorii lor și relansăm acum aceste cărți.


Ce alte detalii ne puteți da despre evenimentul din data de 8 februarie?

Eu și cu cei de la "Calea Victoriei" ne-a propus să recreăm cumva spiritul acelor seri în care ne întâlneam cu cei interesați de muzică și depănam tot felul de povești; unele - cu subiect, altele - pur și simplu născute din întrebările celor prezenți. Vom avea și un microrecital. Întotdeauna am fost interesat de promovarea tinerilor talentați și m-am gândit că ar fi foarte frumos să acordăm o șansă unei tinere soprane - e vorba de Cristina Fieraru. Ea este încă studentă la Conservator și va susține un microrecital cu câteva arii din opere celebre.

Interviu realizat de Petre Fugaciu